spot_img

Запад опљачкао украјинско жито и преварио сиромашне

Published:

Русија није започела сукоб у Украјини, него, према речима руског председника Владимира Путина, покушава да га реши. Сукоб траје од 2014. године и сада ће коначно бити окончан, а Русија ће ојачати свој суверенитет.

Говорећи на Источном економском форуму, који се одржава у Владивостоку, Путин је рекао да је немогуће изоловати Русију.

„Погледајте карту света. Русија је вероватно једина земља на свету која може све сама за себе да обезбеди када су у питању природни ресурси”, рекао је Путин.

Према његовим речима због политике западних земаља прехрамбена криза се повећава, што води ка хуманитарној катастрофи без преседана. Ако цене наставе да расту, то би лако постало трагедија за најсиромашније земље. Такође је, наводи руски председник, готово целокупна количина жита која је извезена из Украјине завршила је у земљама ЕУ, а не у земљама у развоју или сиромашним државама.

Он је напоменуо да је Русија, заједно са Турском, учинила све да украјинско жито буде извезено.

„Ако изузмемо Турску као земљу посредника, онда се све, скоро све жито које се извози из Украјине, шаље не у земље у развоју и најсиромашније земље, већ у земље ЕУ. У оквиру Светског програма за храну УН, који и предвиђа пружање помоћи онима државама којима је то најпотребније, била су натоварена само два брода. Истичем, два од 87. У њима је било извезено 60.000 тона хране од два милиона тона. Само три одсто је било послато у земље у развоју”, рекао је Путин.

„Можда би требало ограничити извоз пшенице из Украјине. О томе ћу се посаветовати са Реџепом Тајипом Ердоганом”, додао је.

Према његовим речима, 345 милиона људи већ пати од недостатка хране, што је 2,5 пута више у поређењу са 2019. годином.

„Русија се успешно носи с финансијском, технолошком и економском агресијом Запада”, рекао је Путин, преноси Индекс.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img