Vicekancelar Habek: Ne možemo da prezimimo bez ruskog gasa

Nemački vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek izjavio je da Nemačka još nije spremna za potpuni embargo na ruski gas.

„Nemačka za sada nema preduslove da uspešno prezimi ukoliko Moskva bude inicirala ukidanje isporuka gasa iz Rusije, upozorio je ministar i dodao da je pred nemačkim vlastima još mnogo posla kako bi se ostvario prekid isporuka ruskog energenta.

Habek je dodao da je Nemačka sebi postavila cilj da postepeno postane nezavisna od isporuka ruskih energenata.

Komentarišući zahtev Ukrajine za prijem u članstvo Evropske unije, ministar je rekao da ponuda toj zemlji da stupi u EU ne sme biti lažna i da se ne smeju davati obećanja koja se ne mogu ispuniti.

„Evropa i Evropska unija su u prošlosti iznosile predloge koji potom nisu bili ispunjeni. To se ne sme ponoviti. Važno je da se taj put ka Evropskoj uniji organizuje tako da bude pravedan i otvoren, da bi Ukrajina mogla da stupi na njega i da stigne do kraja. Neophodno je da razgovori o etapama budu brzi – rekao je Habek i naglasio da te etape moraju biti „dostižne“, prenosi Sputnjik.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 28. februara potpisao zahtev za prijem te zemlje u Evropsku uniju. Sledećeg dana Evropski parlament je podržao rezoluciju o davanju Ukrajini statusa zemlje-kandidata.

Prema oceni ministra finansija Nemačke Kristijana Lindnera, uticaj ukrajinske krize na nemačku ekonomiju ne može se predvideti.

„Još ne znamo posledice rata u Ukrajini, ne znamo kakav će uticaj imati pandemija na lance isporuka iz Kine. Ne vidimo razvoj na tržištu kapitala i u oporezivanju. Postoji krajnje visoka neizvesnost na makroekonomskom polju“, rekao je nemački ministar.

 

 

 

(politika.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime