spot_img
spot_img

Вицеканцелар Хабек: Не можемо да презимимо без руског гаса

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Немачки вицеканцелар и министар економије Роберт Хабек изјавио је да Немачка још није спремна за потпуни ембарго на руски гас.

„Немачка за сада нема предуслове да успешно презими уколико Москва буде иницирала укидање испорука гаса из Русије, упозорио је министар и додао да је пред немачким властима још много посла како би се остварио прекид испорука руског енергента.

Хабек је додао да је Немачка себи поставила циљ да постепено постане независна од испорука руских енергената.

Коментаришући захтев Украјине за пријем у чланство Европске уније, министар је рекао да понуда тој земљи да ступи у ЕУ не сме бити лажна и да се не смеју давати обећања која се не могу испунити.

„Европа и Европска унија су у прошлости износиле предлоге који потом нису били испуњени. То се не сме поновити. Важно је да се тај пут ка Европској унији организује тако да буде праведан и отворен, да би Украјина могла да ступи на њега и да стигне до краја. Неопходно је да разговори о етапама буду брзи – рекао је Хабек и нагласио да те етапе морају бити „достижне“, преноси Спутњик.

Председник Украјине Владимир Зеленски је 28. фебруара потписао захтев за пријем те земље у Европску унију. Следећег дана Европски парламент је подржао резолуцију о давању Украјини статуса земље-кандидата.

Према оцени министра финансија Немачке Кристијана Линднера, утицај украјинске кризе на немачку економију не може се предвидети.

„Још не знамо последице рата у Украјини, не знамо какав ćе утицај имати пандемија на ланце испорука из Кине. Не видимо развој на тржишту капитала и у опорезивању. Постоји крајње висока неизвесност на макроекономском пољу“, рекао је немачки министар.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img