spot_img
spot_img

Велика украјинска офанзива завршена је већ првог дана

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Украјина је 29. августа покренула дуго најављивану велику офанзиву према Херсону и Дњепру. Извештаји из Кијева говорили су о пробоју руских линија на више праваца и наводно је већ у првим сатима офанзиве ослобођено неколико села.

Западни медији извештавали су о повлачењу руских трупа које су остале без снабдевања. Јер, Украјинци су током припрема за офанзиву прецизним америчким ракетама уништили више руских складишта муниције и оштетили мостове преко Дњепра преко којих је требало да стигне појачање са Крима.

Руски генералштаб је потврдио да су Украјинци покренули офанзиву у правцу Херсона и саопштио да су сви напади успешно одбијени. Како је наведено, само 29. августа уништено је 26 украјинских тенкова, девет борбених и 23 пешадијска возила. Оборена су два јуришна авиона Су-25 а у руским контраударима погинуло је најмање 560 украјинских војника.

Већ сутрадан, прича о великој украјинској офанзиви је утихнула. Из Кијева су престале да стижу вести са бојишта између Николајева и Херсона. И западна штампа која је Украјинце већ видела на вратима Крима, остала је без садржаја. По свему судећи Руси су били у праву када су рекли да су одбили све нападе и за само један дан ставили тачку на причу о великој украјинској офанзиви.

Ових дана стижу нове информације са којима је доста тога постало јасније. Украјинци, што је било познато још од раније, немају довољно муниције са офанзивна дејства.

Оружје које је Кијев добио са Запада, прави озбиљну штету Русима али то је далеко од пресудног утицаја на ток рата. О томе сведочи пример бомбардовања мостова код Херсона, који су тешко оштећени прецизним америчким ракетама. Али, мостови нису срушени, камиони са трупама и снабдевањем и даље преко њих прелазе Дњепар.

Осим тога, Руси су знајући да мостови имају стратешки значај за даље одвијање рата на југу Украјине, поготово у случају напредовања ка Николајеву и даље Одеси, применили „маскировку”. То је тактика маскирања и заваравања непријатеља.

Руси су испод једног од оштећених мостова поставили понтонски мост. Тај прелаз преко реке је у сенци моста остао сакривен од сателита и истовремено заштићен од бомбардовања. Али, како је украјинска офанзива одбијена на првој линији фронта, понтонски мост остаје као резерва Русима који би преко Херсона могли да наставе напредовање ка Одеси и даље Придњестровљу, у Молдавији, где њихове трупе чувају највеће складиште муниције у Европи.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img