spot_img
spot_img

Шпанија размишља о заокрету – ковид 19 третирати као грип

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Шпански премијер Педро Санчез позвао је европске колеге на расправу о томе треба ли ковид 19 да почне да се третира као ендемска болест, односно грип.

Разлог због чега Шпанци размишљају о промени приступа је драстичан пад стопе смртности након инфекције вирусом SARS-CoV-2. Предлог шпанског премијера је да се напусти систем детаљног праћења нових заражених и њихових контаката те да се примењује мониторинг као у случају грипа.

У Шпанији, као и у низу других западноевропских земаља, већ дуже време бележи се значајно мањи број преминулих у односу на број заражених, па је логично променити приступ пандемији. Међутим, како наводи Јутарњи лист, питање је да ли се лежерније епидемиолошке мере могу применити у групи епидемиолошки неуспешних чланица ЕУ, међу којима је у задњем таласу и Хрватска. Наиме, у Шпанији региструју значајан раст броја заражених, али не и преминулих, док у Хрватској расте и број преминулих.

„Верујем да имамо услове за опрезно лагано отварање дебате на техничком нивоу и нивоу здравствених професионалаца и европском нивоу о процени еволуције болести кроз више параметара“, изјавио је Санчез за Кадена СЕР радио.

Шпански премијер је потврдио и да је њихов здравствени систем већ припремио предлог новог система мониторинга у којем више неће бити потребно да се бележи свака нова инфекција, као и да људи са симптомима неће нужно бити тестирани. Другим речима, Шпанци припремају прелаз с универзалног надзора епидемије, на ограничени надзор, као што се чини када је у питању ширење грипа. Шпански здравствени систем већ је смањио период неопходне изолације, а одустали су од карантина целих разреда у школама.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img