spot_img
spot_img

Русија у потпуности и без најаве обуставила испоруку гаса Пољској

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Медији у Пољској пренијели су информацију како је Русија обуставила испоруке гаса овој држави због чега је заказан хитан састанак кризног тима Владе Пољске.

Према писању портала Онет, информација о значајном смањењу транспорта гаса, а потом и о његовој потпуној обустави, потврђена је новинарима овог медија из неколико владиних извора те из пољске нафтне и гасне компаније ПГНиГ.

“Незванично се сазнаје да је прошлог петка истекао рок за плаћање гаса у рубљама”, наводи Онет.

Званичник пољске владе и опуномоћеник за стратешку енергетску инфраструктуру Пиотр Наимски прошле седмице је изјавио како је Пољска у потпуности спремна напустити кориштење руског гаса.

“Спремни смо да постанемо у потпуности независни од руског гаса током 2022. године. Радимо на томе већ шест година и план се завршава ове године. Ове године, у октобру, биће пуштен у рад гасовод који нас повезује с Норвешком. У првој фази проширен је гасни терминал који има капацитет да прими 6,3 милијарде кубних метара гаса годишње. Гасовод из Норвешке има капацитет од 10 милијарди кубних метара гаса”, рекао је Наимски.

За сада, руски званичници и компанија Газпром нису се оглашавали поводом обуставе гаса, а за касније је најављено обраћање и пољских званичника који би требали изнијети додатне информације о обустави гаса.

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img