Rusija najavljuje upotrebu raketa „sarmat”

Na izmaku četvrtog meseca od početka rata u Ukrajini ruske snage nastoje da uspostave potpunu kontrolu nad Severodonjeckom.

To potvrđuje i generalštab ukrajinskih oružanih snaga u izveštaju kojim se navodi da tim ciljem Rusija potencira jurišne operacije i vazdušne udare u blizini Ustinovke, Gornjeg i Lisičanska, ali da i oni uspešno odolevaju napadima u oblasti Marijke i da se suprotstavljaju udarima u rejonima naselja Sirotina i Bela Gora. Kijev velikim uspehom smatra i to što su njihove snage minule sedmice prvi put uspešno upotrebile protivbrodske rakete „harpun” koje im je poslao Zapad. Ministarstvo odbrane Velike Britanije je ovim povodom istaklo da je meta ukrajinskog napada gotovo sigurno bio ruski mornarički tegljač „Spasilac Vasilij Beh”, koji je isporučivao oružje i ljudstvo na Zmijsko ostrvo u severozapadnom delu Crnog mora.

- Reklama -

S druge strane, ruski predsednik naglašava da su antiraketni sistemi S-500 već raspoređeni. S-500 ima sposobnost da uništi balističke i aerodinamičke ciljeve, uključujući avione i helikoptere, kao i krstareće rakete. Radijus uništenja je oko 600 kilometara. Vladimir Putin je saopštio i da će interkontinentalne balističke rakete „sarmat” biti raspoređene i u upotrebi do kraja godine.

Kijev je juče izvestio da je skladište hrane u crnomorskoj luci Odesi uništeno raketnim napadom, dok je načelnik Krima na „Telegramu” objavio da je bar 90 osoba evakuisano sa naftnih platformi krimske kompanije za naftu i gas „Černomornjeftegaz” na Crnom moru, koje su napale ukrajinske oružane formacije. Sergej Aksjonov kaže i da se najmanje sedam osoba vodi kao nestalo nakon što je Ukrajina izvela tri udara na platforme gde se nalazilo 109 ljudi. „Černomornjeftegaz” ima postrojenja za bušenje na krimskoj obali Crnog mora, na poluostrvu i u Azovskom moru. Rusija je odgovorila na ukrajinski napad na platforme tako što je visokopreciznim raketama „oniks” uništila hangare u kojima su bile bespilotne letelice „bajraktar” u blizini Odese.

U fokusu je i Litvanija jer je zabranila tranzit određene robe u rusku enklavu Kalinjingrad. Rusija je zatražila da odmah ukinu blokadu, ali iz Litvanije odgovaraju da zabrana tranzita utiče samo na robu koja je pod sankcijama Evropske unije. Da Litvanija nije uvela jednostrana, pojedinačna ili dodatna ograničenja, već da samo sprovodi sankcije Evropske unije naglasio je i ambasador unije u Moskvi i zatražio da se suzdrže od retorike koja bi vodila daljoj eskalaciji odnosa. Međutim, sekretar ruskog Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev kaže da će litvanska blokada tranzita robe od centralne Rusije do Kalinjingrada naići na odgovor Moskve. Patrušev tvrdi da se već razrađuju određene mere kroz različite institucije koje će imati ozbiljan negativan uticaj na litvansku populaciju.

 

 

 

(politika.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime