spot_img
spot_img

Путин упозорава: Национализација руске имовине мач са двије оштрице

spot_img
spot_img

У условима минималних залиха хране у свету уводе нове санкције, блокирају извоз ђубрива из Русије и Белорусије, а производња ђубрива на Западу опада због високих цена природног гаса, упозорава Путин.

Могућа национализација руске имовине у иностранству представља „мач са две оштрице”, рекао је данас руски председник Владимир Путин наводећи да је Русија способна да одговори на то, јавља Танјуг.

„Већ чујемо изјаве западних званичника о могућој национализацији неке наше имовине. То нас може одвести далеко. Нико не сме да заборави да је то мач са две оштрице”, рекао је Путин на састанку са представницима пољопривредника, преноси РИА Новости.

Он је рекао да је видљив покушај руских партнера да сопствене грешке у области економије и енергетике пребаце на Русију.

Због грешака Запада погоршана ситуација с храном у свету

Ситуација на глобалном тржишту хране се у последње време погоршала због грешака Запада и увођења санкција, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин и оценио да Запад покушава да све своје грешке у економској политици пребаци на Русију.

Путин је на скупу о агроиндустријском комплексу рекао и да се ситуација у енергетском сектору погоршава широм света због нетржишних мера и притисака на компанију Гаспром у појединим европским државама.

“Сведоци смо још једног покушаја наших партнера да сопствене грешке у области економије и енергетике пребаце на Русију и да о нашем трошку поново решавају питања и проблеме који се у вези с тим јављају”, навео је Путин.

Он је додао да се ситуација на глобалном тржишту хране приметно погоршала у последње две године.

“Грешке у економској, енергетској и прехрамбеној политици развијених земаља довеле су до наглог раста цена прехрамбених производа у целом свету још пре две године. А ситуација се последњих недеља само погоршава“, упозорио је Путин.

Путин је указао да се нове санкције уводе у условима минималних залиха хране у свету.

“Блокира се рад предузећа и логистика испоруке ђубрива из Русије и Белорусије. А сопствена производња ђубрива на Западу опада због високих цена природног гаса, што је такође резултат њихових активности, заправо, наших партнера на Западу”, навео је он, а преноси Спутњик.

Додао је да ће неке државе покушати да купују храну, што ће, процењује, закомпликовати ситуацију у сиромашним земљама.

“Развијене државе ће кроз механизам финансијске емисије покушати да откупе, повуку ка себи токове хране, чиме ће, без сумње, неизбежно погоршати несташицу прехрамбених производа у најсиромашнијим регионима света, подстаћи нове таласе миграција и генерално подићи светске цене хране још више”, рекао је Путин, пренео је Танјуг.

Он је додао да је потребно пажљиво пратити параметре извоза пољопривредних производа у “непријатељске земље”, а при испорукама у иностранство бити “пажљивији”.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img