spot_img
spot_img

Први “рођендан” короне: Прије годину дана забиљежен први случај

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Прије годину дана регистрован је први случај корона вируса. Био је то 55-годишњи мушкарац из кинеске провенције Хубеи.

Од тада до данас број заражених у свијету премашио је 55 милиона, а од посљедица које је изавао овај вирус преминуло је више од 1.300.000 људи.

Вјеровали или не, али корона вирус “прославља” свој први “рођендан”. Када је забиљежен први случај, нико није ни слутио да ће вирус толико опстати, а камоли да ће од њега умријети толико људи.

Нулти пацијент регистрован је, према писању Чајна Морнинг поста, 17. новембра 2019. године у кинеској провинцији Хубеи, преноси Блиц.

То је више од месец дана прије него што су љекари регистровали прве случајеве у Вухану, пише РТС.

Научници сумњају да је COVID-19 са слијепог миша прешао на другу животињу коју је касније конзумирао човјек, па је тако почео да се шири међу људима.

Стручњаци тврде да је од 17. новембра прошле године свакодневно пријављивало неколико пацијената да би 15. децембра 2019. године тај број био 27.

Бројке су потом почеле вртоглаво да расту, а зараза да прелази кинеску границу.

Иако се за годину дана опоравило више од 38 милиона људи, вирус не посустаје и чини се да врхунац тек слиједи.

Данас најмногољуднија земља свијета, у којој је све почело, биљежи неколико случајева дневно, док САД имају и по 150.000 новозаражених, а неке европске земље преко 40.000.

Поређења ради, у Кини је од почетка пандемије заражено нешто више од 86.000 људи, а преминуло је 4.634. Тренутно највише заражених има у САД, Индији, Бразилу, Француској и Русији.

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img