spot_img
spot_img

Неком рат, другоме брат: Најпрофитабилнија година у историји западних нафтних компанија

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Док је 2022. година нанела тешкоће многим људима широм света због растуће инфлације, рата у Украјини и климатских катастрофа, за највеће западне нафтне и гасне компаније била је то година невиђеног узлета и рекордног пораста профита.

Америчка рафинерија у Калифорнији (ЕПА ЕФЕ – Е.Л.)

Само пет најзначајнијих корпорација из индустрије фосилних горива оствариле су зараду већи од 200 милијарди долара.

У паради годишњих резултата објављених током протекле недеље, „велика петорка” – „Екон”, „Шеврон”, „Шел”, БП и „Тотал енерџис” – сви су открили да је прошла година била најпрофитабилнија у историји њиховог пословања, јер су растући трошкови нафте и гаса, изазвани делом нападом Русије на Украјину, помогли приходима да добију „турбо пуњења”.

„Ексон”, нафтни гигант из Тексаса, предњачи са рекордних 55,7 милијарди долара годишње добити. Ова америчка компаније је зарађивала око 6,3 милиона долара сваког сата током прошле године.

Калифорнијски „Шеврон” имао је рекордних 36,5 милијарди долара профита, док је „Шел” објавио најбоље резултате у својој 115-годишњој историји, 39,9 милијарди долара суфицита.

„Бритиш петрол” са седиштем у Лондону, остварила је профит од 27,7 милијарди долара.

Француска компанија „Тотал енерџис” такође је имала рекорд, са 36,2 милијарде долара, пише „Гардијан”.

Када се зброје резултати за 2022. за све компаније за нафту и гас којима се јавно тргује, очекује се да ће укупни профит премашити 400 милијарди долара.

„То је број који никада раније нисмо видели, и онај који је изграђен на леђима радних породица које су биле жртве нафте и похлепа руководилаца гаса“, каже Клер Мозер, заменица извршног директора америчке активистичке групе за климатске промене.

 

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img