spot_img
spot_img

Мајмунске богиње наставиле да се шире свијетом

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Случајеви мајмунских богиња су се до јуче испитивали у САД, Канади, а од данас и у Аустралији, Француској, Италији и Шведској, пренио је ББЦ.

Први случај овог вируса забиљежен је 7. маја у Великој Британији, а сада се шири свијетом.

Шведске власти кажу да нису сигурне како је болесник закачио вирус, а што се тиче Италије, наводи се да је заражени недавно боравио на Канарским острвима.

У Португалу је потврђено пет случајева, а у Шпанији седам.

Засад нема вакцине против мајмунских богиња у Европи, а наводно, шпанске власти су наручиле хиљаду вакцина против великих богиња како би се изборили с потенцијалном епидемијом, према писању шпанског дневника “Ел Паис”.

Мајмунске богиње припадају породици вируса у којој су и велике богиње.

Када је ријеч о болеснику из Масачусетса, он је хоспитализован и налази се у “добром стању”, а не представља пријетњу по јавно здравље.

Према британском јавном здрављу, мајмунске богиње су ријетка вирусна болест која је углавном блага и од које се већина људи опорави послије неколико недјеља.

Вирус се не преноси баш тако лако међу људима и ризик од епидемије је низак.

Први пацијент који је добио мајмунске богиње 7. маја је путовао у Нигерију, гдје се верује да је инфициран, прије него што се вратио у Енглеску.

Сада већ има девет потврђених случаја у Британији.

У Шведској је потврђен случај богиња, такође један и у Италији, док се за један случај у Француској сумња да су у питању мајмунске богиње.

Према подацима на сајту Свјетске здравствене организације, смртност од мајмунских богиња је, од првог случаја откривеног почетком седамдесетих у ДР Конгу, била између нула и 11 одсто, а у посљедње вријеме варира између три и шест одсто.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img