spot_img
spot_img

Hirošima na Dnjestru – 20.000 tona municije na kilometar od Ukrajine

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Previranja u Moldaviji ponovo su podgrejala brige da bi ta zemlja mogla da bude poprište novih sukoba u Evropi. Kijev uporno ponavlja optužbe da će Moskva pokušati da sruši vladu i preuzme vlast u Kišinjevu.

NATO sa zebnjom gleda na Transinistriju, međunarodno nepriznatu republiku koja je nastala poput Republike srpske krajine i Republike Srpske. Lokalno rusko stanovništvo, nezadovoljno raspadom SSSR-a i zbog bojazni da će se novoformirana država pripojiti Rumuniji, proglasili su Pridnjestrovsku moldavsku sovjetsku socijalističku republiku, koju od ostatka države deli reka Dnjestar.

Prekide vatre

Nakon kratkotrajnog sukoba 1992. godine, Moldavija, Rusija i Transinistrija su proglasili prekid vatre koji nije rešio suštinske probleme. Nepriznata republika ima svoju vladu, policiju, vojsku, poštu, monetu i registarske oznake.

Jedan deo Transinistrije je posebno važan za bezbednost te zemlje, pa čak i šire. U mestu Kobasna, na krajnjem istoku Transinitrije nalazi se jedno od najvećih, neku tvrde da je to najveće skladište municije na istoku Evrope. Tamo je smešteno 20.000 tona eksploziva koji su pripadali 14. Gardijskoj armiji Crvene armije. Tu je završila i municija koja je povučena iz Čehoslovačke i Istočne Nemačke. Sve to čuva oko 1.500 vojnika iz sastava Operativne grupe ruskih snaga. Moldavije je u više navrata tražila uvid u količinu i stanje municije ali joj je ta mogućnost uskraćena.

Hirošima i Nagasaki

Sa početkom rata u Ukrajini, Kobasna je postala veoma osetljiva tačka. Skladište se nalazi na samo kilometar od granice Ukrajine. Tu se preko nišana gledaju ruski i ukrajinski vojnici. U aprilu prošle godine skladište su nadletali dronovi na koje je obezbeđenje pucalo. Rusi tvrde da su dronovi doleteli iz Ukrajine dok Kijev tvrdi da je to ruska provokacija.

Vlada u Kišinjevu je posebno zabrinuta zbog mogućih provokacija i naravno bezbednosti. Akademija nauka Moldavije uputila je upozorenje da bi eksplozija municije imala snagu jačine atomskih eksplozija u Hirošimi i Nagasakiju.

Moldavija tvrdi da Moskva skladište i trupe koje ga obezbeđuju, koristi za geopolitičku ucenu Moldavije. U avgustu 2021. godine iz Moskve su Maji Sandu, predsednici Moldavije upućeni signali da postoji volja da se rasformira skladište a municija uništi ili prebaci u Rusiju. Ipak, rat u Ukrajini je takvu mogućnost isključio.

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img