spot_img
spot_img

Хиљаде људи изашло на улице због раста трошкова живота

spot_img
spot_img

Хиљаде демонстраната учествовало је данас у Паризу на маршу против растућих трошкова живота и неактивности владе.

Протест су сазвале странка Непокорна Француска Жан-Лика Меланшона и друге љевичарске партије, укључујући Европску екологију – Зелене и Социјалистичку партију, заједно са неколико француских синдиката и удружења.

Марш је почео на Тргу нације уз јако полицијско обезбјеђење.

Активисти траже веће плате и социјална давања, ванредне порезе енергетским компанијама, ограничавање рачуна за струју и улагања у еколошке пројекте.

На маршу су се могли чути и позиви против растућих цијена горива и хране, као и против контроверзне пензионе реформе.

“Овдје смо да спасимо Французе од сиромаштва. Француски предсједник Емануел Макрон покушава да уништи нашу земљу и сва јавна добра. Очигледно је да ће од новембра цијене свих горива, бензина и дизела премашити три евра. Морамо да дјелујемо, иначе нећемо имати шта да једемо ове зиме”, рекао је дописнику “Спутњика” један од активиста покрета “Жути прслуци”.

Неки учесници су подијелили своје негодовање због повећане војне подршке Француске Украјини.

Једна од демонстраната каже Француска не само да испоручује Украјини хаубице “цезар”, већ позива и Французе да обучавају украјинске војнике.

“Ово је превише, ово је нечувено. САД покушавају да нас увуку у рат који чак није ни наш”, рекао је он.

Француску и даље стално потресају протести због кризе трошкова живота. Водећи француски синдикати најавили су да ће у уторак, 18. октобра одржати штрајк широм земље, тражећи веће плате и протестујући због задирања у право на штрајк.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img