Francuska mijenja granicu pristanka na polni odnos?

Francuska bi mogla promijeniti granicu pristanka na polni odnos na 13 godina.

Francuska razmatra promjenu zakona koji određuje dobnu granicu pristanka na polni odnos nakon dvaju slučajeva u kojima su muškarci oslobođeni optužbi za silovanje 11-godišnjih djevojčica.

- Reklama -

Ministrica Marlin Shapa izjavila je da vlada razmatra uvođenje fiksne dobne granice, ispod koje bi seksualni odnos automatski bio određen kao silovanje.

Granica pristanka u Francuskoj je 15 godina, ali ona nije fiksna i tužioci uvijek moraju dokazivati da polni odnos nije bio dogovoran. Ako nije dokazano nasilje i prisila, silovatelji mogu biti optuženi samo za zlostavljanje i odslužiti maksimalnu kaznu od 5 godina zatvora, uz novčanu kaznu od 75.000 eura.

Shapa je izjavila da vlada raspravlja o postavljanju granice između 13 i 15 godina. Iako nema globalnog dogovora, dobna granica pristanka na polni odnos u većini država je 16 godina.

Javni tužitelj izjavio je u subotu da je 30-godišnji muškarac oslobođen optužbe za silovanje 11-godišnjakinje 2009., kada je imao 22 godine. Žrtva mu je navodno lagala o svojoj dobi, a njena porodica je saznala tek nakon što je zatrudnjela. Pošto nije bilo dokaza o nasilju, muškarac je oslobođen.

U septembru je 28-godišnjak oslobođen optužbe za silovanje 11-godišnje djevojčice koja ga je navodno slijedila do njegova doma iz parka. Tužitelji su naveli da nije bilo nasilja, prisile, prijetnje ni iznenađenja i muškarac je oslobođen jer je sud zaključio da je djevojčica pristala na polni odnos, piše Indeks.

 

 

 

(N1)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime