spot_img
spot_img

Европа има толико гаса да тренутно не зна шта да ради с њим

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Европа има толико гаса да не зна шта да ради с њим. Количине овог енергента су толике да су његове цијене раније ове седмице у једном тренутку биле негативне.

Европски званичници су мјесецима упозоравали на могућност енергетске кризе ове зиме због тога што је Русија смањила испоруку гаса, што је одговор на Западне санкције овој држави. Санкције су наметнуте због специјалне војне операције у Украјини, а Русија је за Европу била један од највећих дистрибутера гаса.

Складишта плина у Европској унији скоро да су попуњена, танкери, којима се превози течни плин (LNG), налазе се пред лукама и из њих тренутно није могуће испоручити енергент, а цијене су све ниже. Цијене референтних европских фјучерса (уговора) за гас су у посљедњих седам дана ниже за 20 посто, односно ниже су за 70 посто од краја августа када су те цијене биле рекордно високе.

Низоземске спот цијене (тренутне тржишне цијене) за испоруку плина су 24. октобра на сат времене биле испод нула евра. Ове цијене показују стање на европском тржишту у реалном времену. Шеф аналитичког одјељења за гас међународне консултантске компаније Independent Commodity Intelligence Services (ICIS) Томас Марзец-Мансер је указао да су цијене постале негативне због, како је навео, преоскрбљене мреже.

То је изненађујућа промјена за Европу у којој су домаћинства и компаније погођене растом цијена једног од најважнијих енергената.

Високе температуре као спас

Потпредсједник консултанске компаније Wood Mackenzie Massimo Di Odoardo је напоменуо да је неуобичајно топло вријеме за ово доба године узрок тренутног стања на тржишту гаса.

“У државама као што су Италија, Шпанија, Француска видимо да су тренутне температуре ваздуха и потрошња гаса једнаке температурама и потрошњи од краја аугуста и почетка септембра. Чак и у земљама сјеверније, попут Велике Британије и Њемачке потрошња је далеко мања од просјека за ово доба године”, констатовао је Ди Одоардо.

Према подацима компаније Gas Infrastructure Europe, складишта плина су скоро 94 посто попуњена, што је знатно изнад 80 посто, што је био циљ који се требао остварити до новембра ове године. Ди Одоардо је навео да је то изузетно много, подсјетивши да је максимална количина складиштења у посљедњих пет година износила 87 посто.

Европска унија је повећала узвоз LNG-а из Сједињених Америчких Држава и Катара, јер се увоз плина из Русије нагло смањио. Феликс Бут из компаније специјализоване за податке о енергентима Vortex је указао да тренутно плови 35 танкера према сјеверозападу Европе и Иберијском полуострву. Нагласио је да неки од њих споро плове због тога што тренутно не могу упловити у луке. Као разлог за то је истакао то што се у лукама већ налазе танкери из којих још није преузет течни гас.

Према Бутовим ријечима, вјероватно ће бити потребно још мјесец дана како би се пронашла лука у коју ће танкери моћи упловити. Према подацима компаније за податке о енергетици Argus Media, сви танкери транспортују течни плин укупно вриједан двије милијарде долара.

Више цијене сљедеће године

Бут сматра да би цијене гаса у децембру и јануару могле поново нагло порасти због тога што ће бити хладније и због тога што ће се још неко вријеме чекати на испоруку течног гаса.

ЕУ би сљедеће године могла имати проблема у настојању да направи залихе гаса. Бут је изјавио за ЦНН да ће то подразумијевати да се увезе још више течног гаса, као алтернативе за руски гас.

 

 

 

 

(klix.ba/nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img