spot_img
spot_img

Блумберг: Како је Путин надиграо Запад

spot_img
spot_img

Маневром руског предсједника Владимира Путина избјегнута је тешка рецесија у привреди, јер висока цијена нафте надокнађује ефекат санкција, пише “Блумберг”.

“Москва је успјела да избјегне велику рецесију захваљујући мјерама предузетим за стабилизацију рубље и значајним приходима од извоза”, наводи се у тексту.

У чланку се напомиње да се по свему судећи нису оствариле пријетње Запада како ће те мјере причинити велику штету Русији

Умјесто тога, Русија се суочава са много блажом рецесијом него што су многи аналитичари у почетку очекивали. Томе је, према њиховом мишљењу, допринио раст производње нафте, који је ослабио утицај америчких и европских санкција.

У тексту се наводи да је Москва показала невјероватну способност да издржи санкциони налет Запада, којем са друге страна, пријете економски и политички проблеми.

Послије почетка руске војне специјалне у Украјини с циљем демилитаризације и денацификације Украјине, Запад је појачао санкциони притисак на Москву. Многе земље су најавиле замрзавање руске имовине, све су гласнији позиви да се потпуно блокира увоз руских енергената.

Ове мјере су се испоставиле као проблем за сам Запад – повећале су инфлацију и цијену хране и горива.

Предсједник Руске Федерације Владимир Путин истакао је да су санкције задале озбиљан ударац цјелокупној глобалној економији. Према његовим ријечима, актуелна дешавања повлаче црту под глобалном доминацијом Запада и у политици и у економији, преноси РИА “Новости”.

 

 

 

(agencije)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img