spot_img
spot_img

Бесана ноћ у Бечу: Полиција и војска трагају за терористима

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Престоницу Аустрије у понедјељак увече потресао је терористички напад у ком је, према доступним подацима, страдало троје људи. Убијен је и један нападач.

Полиција интензивно трага за преосталим терористима и грађани Беча бесану ноћ провели су под правом полицијском опсадом.

Градоначелник Беча Михаел Лудвиг потврдио је телевизији ОРФ да је још једна особа преминула, што значи да укупан број мртвих у терористичком нападу у Бечу тренутно износи четири, двије жене и два мушкарца. Повријеђено је 15 особа, међу њима и један полицајац.

Посљедња жртва је жена између 40 и 50 година која је преминула у болници.

“Напад је извео најмање један осумњичени којег су убили полицајци. Сматра се да напад има исламистичке мотиве. Нападач је био наоружан пушком и другим оружјем. Носио је прслук с експолозивом за који се испоставило да је био лажан. Специјална јединица је претражила његов стан. Тренутно прегледамо бројне видеоснимке”, саопшттила је бечка полиција у 6.30 путем Твитера.

Поред троје цивила, страдао је и један нападач, којег је полиција убила, а Лудвиг је навео да је тај нападач код себе имао аутоматску пушку, пиштољ и мачету.

Нападач који је убијен током терористичког напада у Бечу био је симпатизер Исламске државе, саопштио је рано јутрос министар унуташњих послова Аустрије Карл Нехамер.

“Нападач, који је убијен, имао је код себе аутоматску пушку и био је симпатизер Исламске државе”, рекао је Нехамер на конференцији за новинаре.

На питање да ли се радило о нападу на синагогу, министар је поновио да се радило о “радикализованој” особи, која се осјећала привржена Исламској држави, а да ће све остало бити саопштено накнадно.

Нехамер је нагласио да је спроведена интензивна истрага, која је и даље у току.

“Ово је напад на демократију, слободе, покушај да се ослаби наше демократско друштво. Тероризам и насиље у нашем друштву немају мјеста. Нећемо дозволити да нам се угрозе основна права и слободе”, подвукао је он.

Казао је да се не може искључити да има и других нападача, због чега је истрага у даље у току.

“Тренутно полазимо од тога да је било више нападача. Истрага је у току да видимо да ли је било даљих нападача”, објаснио је он.

Генерални директор за јавну безбједност Франц Руф пренио је да полиција актуелно спроводи интензивну истрагу у окружењу нападача.

“Његов стан смо насилно отворили експлозивом и спровели смо претрес”, казао је Руф.

Он се захвалио грађанима на више од 20.000 достављених видео снимака о нападу, додајући да је за кратко вријеме анализирано 20 одсто.

Казао је да је сада потребна антитерористичка компонента у истрази.

Руф је пренио да је Аустрија од Њемачке и Мађарске добила понуду за помоћ у полицијским снагама и да ће то искористити ако буде потребе.

Такође, у Беч су стигле додатне полицијске снаге из покрајина Доња Аустрија и Бургенланд.

Упитан за коришћење оружја током полицијске акције, пренио је да је укупно седам полицајаца користило оружје.

Предсједник бечке полиције Герхард Пристел указао је да је у терористичком нападу убијено три особе – два мушкарца и једна жена.

“Тренутно је тешко рећи да ли је било једног или више нападача. Имамо много изјава свједока а морамо саслушати и повређено. Такође морамо анализирати видео материјал како би видели да је ли могуће да је само један нападач пуцао на више мјеста. Потребно нам је времена”, објаснио је он.

Пристел је казао да детаље о нападачу полиција још не може да објави док траје истрага.

Он је навео да је полиција примила позив у 20 сати да се пуца у граду, а да је нападач у 20:09 већ неутрализован.

Према његовим ријечима доказала се пракса да патроле у граду врше и специјалне снаге ВЕГА, које су могле одмах и да делују те минимизују “хаос фазу”.

 

 

 

(agencije)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img