spot_img
spot_img

Алармантни подаци о ширењу короне, потези влада све оштрији

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Нови налет вируса корона пробио је све рекорде. Током јучерашњег дана забиљежено је највише новозаражених у цијелом свијету од почетка пандемије. Данашњи бројеви су још гори, а званичници ригорозним мјерама покушавају да спријече ширење заразе.

Према подацима сајта worldmeters.info у сриједу је на свјетском нивоу пријављено нових 343.386 случајева заразе, што је највише од појаве новог смртоносног вируса корона.

Тренутно је у свијету око осам милиона активних случајева, а у многим земљама поново је уведено ванредно стање или су градови поново у карантину.

Неки су прибјегли и ранијем или потпуном затварању угоститељских објеката, биоскопа, позоришта, а скраћено је и радно вријеме продавница и тржних центара.

Рекордан број новозаражених широм Европе

Стопа заражених вирусом корона у узлету је широм Европе, док се земље средње и источне Европе све жешћим мјерама боре с новим таласом пандемије који је ове недјење досегао нови врхунац.

У Хрватској је у четвртак забиљежен рекордан број новозаражених – 542. Све већи број потврђених случајева вируса корона пријављују и други сусједи Србије, а и код нас је број новозаражених у порасту те је Кризни штаб пооштрио мјере у циљу спречавања ширења вируса.

За један дан у Француској је регистровано чак 18.748 инфицираних од вируса корона. То је највећи број заражених у једном дану у цијелој Европи.

У Аустрији је дневни број забиљежених случајева прешао 1.200, што је премашило највиши број забиљежен у марту. У Словенији је у посљедња 24 сата потврђено 387 заражених, а будући да је у великом порасту број хоспитализованих, влада је одредила отварање нових ковид одјељења у болницама и тзв. црвених зона у домовима за старије.

Пољска је забиљежила рекордни пораст од 4.280 дневних случајева у четвртак, као и нови “рекорд” од 76 смртних случајева.

У Чешкој је са 5.335 нових случајева пораст заражених премашио претходни рекорд од 4.457 случајева пријављених претходни дан.

Власти Чешке затвориће дворане за спорт и културу на двије седмице, како би успориле ширење заразе вирусом корона, изјавио је чешки министар здравља Роман Примула.

Ресторани ће морати да се затворе до 20 часова, а ученици виших разреда основне школе мораће да се прилагоде учењу на даљину.

У Русији је у четвртак пријављено 11.493 нових случајева вируса корона, а у Њемачкој више од 4.000 новозаражених.

Словачка је у четвртак такође пријавила рекордан број нових дневних случајева заразе, који износи 1.037, а у тој земљи је ванредно стање на снази од 1. октобра.

Тешка борба с вирусом

Раст броја заражених вирусом корона натјерао је власти да први пут у задњих 70 година угасе ноћни живот у Берлину. Од суботе ће ноћни клубови, кафићи и ресторани у њемачкој метрополи затварати своја врата у 23 сата и остајаће затворени до најраније шест сати ујутро.

Иако здравствене власти за ширење заразе првенствено криве приватна и породична окупљања, јавна дружења с више од пет људи и приватна окупљања с више од 10 особа ће такође бити забрањена.

У посљедњих седам дана Берлин има 44,2 нова случаја на 100.000 становника.

Гашење ноћног живота власти правдају чињеницом да је највиша стопа заразе забиљежена управо у квартовима који су познати по активном ноћном животу.

Власници угоститељских објеката сматрају како ће нове рестриктивне мјере бити контрапродуктивне јер ће људи наставити да се окупљају у својим домовима.

“Кућне забаве далеко су опасније него оне у кафићима. Ако ништа друго, ми их овдје барем подсјећамо да стављају маску”, буне се власници кафића.

Кафићи и барови у Бриселу ће бити затворени мјесец дана, иако су и тамо као главни проблем означене кућне забаве. Ресторани могу остати отворени.

Белгија у посљедњих седам дана има врло велики раст новозаражених, око 2.500 дневно, што је за 57 посто више у односу на претходну недјељу.

Влада је позвала грађане да ограниче блиске контакте на највише четири особе. Дакле, једна особа може бити у блиском физичком контакту с највише три дуге особе без физичке дистанце и ношења маске. Те три особе морају бити исте током мјесец дана.

 

 

 

(sputniknews.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img