spot_img
spot_img

Zelenski protiv Zalužnog: Rat postaje otvoren, Častjakov prva žrtva?

spot_img
spot_img

“Вашингтон пост” пише да многи украјинског председника и главнокомандујућег Оружаних снага Украјине сматрају за политичке ривале, а да је последњих дана тај наводни раскол добио више пажње након што је Залужни написао чланак у “Економисту” да је “украјински сукоб дошао у ћорсокак”.

Синоћ је шеф кијевског режима Владимир Зеленски једноставно отказао изборе у Украјини, али то скоро нико није приметио, зато што је истовремено са његовим говором на периферији Кијева одјекнула необична експлозија која је заглушила све остале вести: баш на рођендан, под чудним околностима, погинуо је од експлозије бомбе мало познати мајор Генадиј Частјаков, пишу “РИА Новости”.

Чинило би се да се за данашњу Украјину није догодило ништа необично. Још једна од много експлозија, још једна погибија официра Оружаних снага Украјине, а у позадини погибије десетина милитаната из елитне 128. бригаде, то делује као обичан догађај.

Како се истиче, пикантно је то што је Частјаков био лични помоћник и пријатељ главнокомандујућег Оружаних снага генерала Валерија Залужног, а занимљиво је како је одмах након његове смрти избио рат нарација у информативном простору између тимова Зеленског и Залужног.

Полиција, коју контролише украјински председник, одмах је покушала да представи експлозију у елитном кијевском насељу Чајки као несрећу, односно као резултат “непажљивог руковања муницијом”. Одмах се појавила и изјава самог Залужног да је у једном од поклона експлодирала непозната експлозивна направа. И овде одједном видимо “обележје” украјинских специјалних служби, које су на исти начин извеле терористички напад на руског блогера Владлена Татарског у Санкт Петербургу.

Иначе, на ту сличност скренуо је пажњу и британски лист “Гардијан”.

Са друге стране, помиње се начелник МУП-а Украјине Игор Клименко који тврдоглаво инсистира на томе да је његов колега Частјакову дао флашу вискија заједно са шест бомби “новог западњачког стила”, које је помоћник Залужног заменио за “чаше”.

Украјински медији, које контролише Зеленски, одмах су почели да одбацују ту конкретну верзију, наводећи да је Частјаков преминуо “од последица несреће са вероватноћом од 99,9 одсто”.

Западни медији о “растућем рату између украјинског председника и генерала”
Међутим, канал бившег председника Петра Порошенка, који већ постепено тестира своје изборне шансе, и даље инсистира на Залужнијевој верзији.

Руски медиј наводи, да без обзира шта се заправо крије иза смрти личног помоћника главнокомандујућег Оружаних снага Украјине, видимо да се око експлозије развијају озбиљне страсти. Није случајно да су западни медији, пишући о тој трагедији, директно повезивали то са растућим ратом

Тако је “Вашингтон пост” подсетио читаоце да “многи сматрају украјинског председника Владимира Зеленског и Залужног за политичке ривале, а да је последњих дана тај наводни раскол добио више пажње након што је Залужни написао чланак у “Економисту” да је “украјински сукоб дошао у ћорсокак”.

И заиста, гледајући тај “окршај” између тимова два Зеленског и Залужног, стиче се утисак да отворени спор између њих постаје све жешћи и да је већ изашао из оквира објављивања у западним медијима који су се појавили прошле недеље.

С тим у вези, постаје сумњиво да ће ико у Украјини уопште желети да зна истину о околностима смрти мајора Частјакова, јер у условима политичке конкуренције Зеленског и Залужног, истина никоме није потребна.

 

 

(rt.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img