spot_img
spot_img

Захарова: Ко је сљедећи након Југославије

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

НАТО покушава да свијет учини опаснијим, трудећи се да не дозволи појаву алтернативних центара тврдећи да има глобалну улогу и потребу за ширењем.

То је изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова и додала да је вријеме да алијанса “оде у пензију”.

“Све чешће се од генералног секретара Јенса Столтенберга могу чути изјаве о глобалној улози алијансе. Све се ради како би свијет постао још опаснији, како се не би дозволило постојање алтернативних центара моћи, способних да униште хегемонију Запада. Све у свему, сигурно се са сигурношћу може констатовати да су безбједност и НАТО – неспојиве ствари. С тим у вези, може се доћи само до једног закључка – вријеме је да у 74. години Сјеверноатлантски блок оде у пензију”, изјавила је Захарова, коментаришући сједницу Савјета НАТО-а на нивоу шефова дипломатија која се одржава поводом 74. годишњице постојања алијансе.

Према њеном мишљењу, НАТО се помоћу Финске, која је постала његова чланица, труди да “узурпира цјелокупан систем европске безбједности”.

“Финска је постала још једна жртва Сјеверноатлантске алијансе, чије су власти одлучиле да се опросте од дугогодишње неутралности своје земље у замјену за претварање у зону у близини линије фронта, полигон за обуздавање Русије на сјеверозападном правцу. Као што видимо, НАТО не намјерава да се на томе заустави”, закључила је Захарова.

Истакла је и да алијанса нема чиме да се похвали, јер су иза НАТО-а ратови, претварање држава у рушевине, некажњени ратни злочини, убиства цивила и рушења цивилне инфраструктуре. Захарова се запитала: ко је сљедећи након Југославије, Ирака, Авганистана и Либије?

Указала је на то да се представници Сјеверноатлантског блока нису уморили од понављања да је то одбрамбени савез, мада цјелокупна историја организације говори сасвим о сасвим супротно.

Финска је 4. априла постала 31. чланица Сјеверноатлантског споразума. Приступање Финске НАТО подударило се са годишњицом потписивања Сјеверноатлантског споразума 1949. године у Вашингтону, преноси б92.

 

 

 

(b92.net)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img