spot_img
spot_img

Vladimir Putin stupio na dužnost predsjednika Rusije: Zajedno ćemo pobijediti

spot_img
spot_img
spot_img

Vladimir Putin danas je peti put stupio na dužnost predsednika Rusije, a tim povodom u Kremlju održana je svečana ceremonija kojoj su prisustvovale brojne zvanice.

Nakon polaganja zakletve, Putin je zahvalio građanima u svim regionima na “poverenju i podršci”, kao i onima koji se danas bore u zoni SVO za Rusiju.

“Želim da se poklonim našim herojima, učesnicima Specijalne vojne operacije, svima koji se bore za Otadžbinu”, naglasio je ruski lider.

Obavezao se da će i dalje “čuvati Rusiju i služiti narodu”, te je dodao da je to “velika čast, obaveza i sveta dužnost”.

“Konsolidovana volja miliona ljudi je ogromna snaga, dokaz našeg zajedničkog čvrstog uverenja da ćemo sudbinu Rusije određivati mi i samo mi, zarad današnjih i budućih generacija”, poručio je Putin.

Dodao je da to što je još jednom izabran za predsednika zemlje znači da građani Rusije odobravaju politički kurs zemlje.

“Ovo je od velike važnosti upravo sada, kada smo suočeni sa ozbiljnim izazovima. U tome vidim duboko razumevanje naših zajedničkih istorijskih ciljeva, odlučnost da branimo svoj izbor, naše vrednosti, slobodu i nacionalne interese Rusije. Uveren sam da ćemo dostojanstveno proći kroz ovaj težak period – prekretnicu, i da ćemo postati još jači”, naglasio je Putin.

Glavni cilj je da se sačuva narod, istakao je Putin. Smatra da bi podrška porodičnim vrednostima i tradiciji trebalo da ujedini sve religije, političke partije i različite nivoe vlasti u zemlji.

“Moramo da obezbedimo pouzdan kontinuitet u razvoju zemlje u decenijama koje dolaze, da odgajimo i vaspitamo mlada pokoljenja koja će jačati moć Rusije”, kazao je on.

Putin je ponovio da je Rusija otvorena za dijalog sa Zapadom kao i pre, te da postoji odluka o saradnji sa zapadnim zemljama. Potvrdio je i da je razgovor o strateškoj stabilnosti moguć, ali ne sa pozicije sile, već na ravnopravnoj osnovi. Kako je rekao, Moskva će zajedno sa centrima iz Evroazije nastaviti da radi na stvaranju multipolarnog sveta, u kojem će postojati jednaka bezbednost za sve.

“Bili smo i bićemo otvoreni za jačanje dobrih odnosa sa svim zemljama koje Rusiju vide kao pouzdanog i časnog partnera. A ove zemlje zaista čine većinu u svetu. Ne odbijamo dijalog sa zapadnim državama. Izbor je na njima: da li će nastaviti i dalje sa pokušajima da suzbiju razvoj Rusije, da li će nastaviti sa agresivnom politikom, ili će tražiti put ka saradnji i miru”, istakao je Putin.

Predsednik Rusije osvrnuo se i na viševekovnu istoriju ruske zemlje, te je poručio da svi oni koji danas žive u Ruskoj Federaciji treba da odgovore pred precima, koji su na prvo mesto stavljali Otadžbinu i samo zbog toga uspevali da postignu neverovatne rezultate.

“Naša Otadžbina postigla je dostignuća koja nas i danas inspirišu. Mi sigurno gledamo unapred, planiramo svoju budućnost, određujemo i realizujemo nove projekte i programe. Mi smo jedan i veliki narod i zajedno ćemo prebroditi sve prepreke i ostvariti sve naše planove. Zajedno ćemo pobediti!”, zaključio je Vladimir Putin.

Ceremonija je počela svečanim unošenjem zastave Ruske Federacije, standarte predsednika, Ustava i predsedničkog znaka u Andrejevsku salu Velikog dvorca u Kremlju.

U skladu sa Ustavom Rusije, Putin je, u prisustvu članova Saveta Federacije, poslanika Državne Dume i sudija Ustavnog suda, sa desnom rukom na Ustavu položio zakletvu narodu Rusije.

Nakon položene zakletve, predsednik Ustavnog suda Valerij Zorkin svečano je objavio da je Vladimir Putin stupio na dužnost predsednika Ruske Federacije. Usledila je himna i artiljerijski pozdrav od 30 topovskih salvi sa zidina Kremlja.

Drugi deo ceremonije održan je na Sabornom trgu gde je Predsednički puk pred Putinom – vrhovnim komandantom Oružanih snaga Ruske Federacije, održao paradni marš povodom njegovog stupanja na dužnost. Vladimir Putin je čestitao puku 88. godišnjicu formiranja.

Usledio je moleban zahvalnost u Blagoveštenskom sabornom hramu Kremlja, koji je služio patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, a kom je prisustvovao i Vladimir Putin.

Nakon svečane ceremonije, Vlada Rusije podnela je ostavku, budući da je takva procedura predviđena zakonom. Dosadašnji premijer Mihail Mišustin, njegovi zamenici i ministri nastavljaju sa radom, ali u svojstvu tehničke vlade.

 

(rt.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img