spot_img
spot_img

Veliki povratak Vagnera za napad na Harkov

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Pripadnici plaćeničke oružane formacije Vagner vratiće se sa misije u Africi na front u Ukrajini po nalogu Kremlja, objavio je američki Institut za proučavanje rata, pozivajući se na ruske izvore.

Kako se navodi deo pripadnika Vagnera će biti prebačen u Belgorodsku oblast na samoj granici Rusije i Ukrajine odakle će se dalje rasporediti za delovanje u pravcu Harkova.

Belgorodska oblast nalazi se na samo 40 kilometara od drugog najvećeg grada u Ukrajini, a već se uveliko spekuliše da će upravo Harkov biti novi cilj ruske ofanzive.

Pored toga, teritorija Belgorodske oblasti aktivno je uključena u sukob pošto ukrajinska vojska gotovo svakodnevno raketira Belgorod.

Misija u Africi

Prema tvrdnji izvora Instituta za proučavanje rata ICW, u Moskvi smatraju da general-pukovnik ruskog Glavnog vojnog obavještajnog direktorata (GRU) Andrej Averjanov nije uspeo da se drži zadatih rokova kada je u pitanju razvoj Afričkog korpusa kao Vagnerove filijale na tom kontinentu.

“U toku su pripreme za prebacivanje odabranih jedinica iz Afrike u Belgorodsku oblast”, naveo je izvor vašingtonskog instituta.

U izveštaju ICW se navodi da bi aktuelna regrutacija vagnerovaca za Afrički korpus mogla da bude samo maska za okupljanje plaćenika kako bi se prebacili u Belgorodsku oblast.

Ukrajinski Kyiv Times navodi da su pripadnici Afričkog korpusa raspoređeni 12. aprila u Nigeru, a ostaje nejasno da li izvor ICW tvrdi da će ceo korpus potpuno obustaviti operacije u Africi ili će samo pojedine jedinice biti prebačene na rusko-ukrajinsku granicu.

Pukovnik na novom zadatku

General-pukovnik Andrej Averjanov navodno je ranije bio član ruske delegacije koja je imala kontakte sa zvaničnicima Burkine Faso, Nigera i Malija. Navodi se da je tokom tih sastanaka delovalo da je on duboko angažovan u pokušajima ruske vlade da preuzme ili integriše “Vagner grupu”.

Ističe se da se Averjanov nalazi na čelu jedinice 29155 GRU, koja je ranije povezivana sa raznim incidentima, uključujući pokušaj ubistva bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja 2018. u Velikoj Britaniji.

U izveštaju se dodaje da su nedavne istrage ukazivale da je ova jedinica navodno učestvovala u napadima energetskim ili akustičnim oružjem na osoblje američke vlade kako u SAD tako i u inostranstvu.

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img