spot_img
spot_img

Велика Британија изабрала премијерку: “Нова челична леди”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Нова премијерка Велике Британије је Лиз Трас, досадашња министрка спољних послова те земље, саопштено је из Конзервативног комитета 1922. Она је у трци за премијера побиједила колегу из партије Ришија Сунака, и уједно постаје лидер Конзервативаца.

Трас од претходника “наслеђује” лоше економско стање у земљи, с обзиром на то да је инфлација на највишем нивоу у посљедњих 40 година. Једно од потенцијалних рјешења које су званичници разматрали јесте “замрзавање” цијена енергената, пренио је ББЦ позивајући се на своје изворе.

Извори из индустрије су, наиме, оптимистични да ће нова премијерка подржати планове да се ограничи цијена енергената, односно да се на свака три мјесеца одређује максимална могућа цијена за природни гас и струју. У почетку, оваква мјера не би захтијевала никакве владине субвенције, али би морала да дође као резултат неколико састанака са владиним службеницима, укључујући и министре блиске Лиз Трас.

Она је, током кампање, најавила како ће уколико буде изабрана за премијерку донијети већ прве недјеље мјере којима би домаћинства требало да се заштите од економске кризе. Затим, планира да буџету допринесе са 30 милијарди долара тиме што ће огранитичи порезе.

“Нова челична леди”

У трку за премијерско мјесто Лиз Трас је кренула са позиције министарке спољних послова Велике Британије. У кампањи за челну позицију британске владајуће Конзервативне партије, а тиме и за премијера, Трас је обећала да ће Британији донијети највећу економску промјену у посљедњих 30 година.

Навела је да ће покренути пораст националног осигурања, да ће поништити планирано повећање пореза на корпорације са 19 на 25 одсто и да ће увести привремени мораторијум на ниво зелене енергије.

Политиколог са Универзитета у Глазгову Џон Куртис рекао је за АФП да је кључ њене кампање смањење пореза, а не милостиња, и да по његовом мишљењу торијевцима успјешно преноси “традиционалну конзервативну поруку”.

Они који је подржавају називају је “новом челичном дамом”, алудирајући да је насљедница некадашње британске премијерке Маргарет Тачер. Чак се и коментарисао њен стил током прве дебате о лидерству, наводећи да опонаша управо Тачер.

Рођена је у Оксфорду 1975. године, завришила је државну школу најприје у Пејзлију, затим у Лидсу. Са 18 година студирала је политикологију, филозофију и екномију на колеџу у Оксфорду.

Потиче из љевичарске породице и прво се придружила центристичким либералним демократима да би потом промијенила страну. На студијама почиње да се бави политиком, најприје у редовима Либералних демократа, а потом прелази у конзервативце. Према писању ББЦ, Трас је прво изабрана за одборника у Гриничу, у југоисточном Лондону, 2006. године.

Лидер конзервативаца Дејвид Камерон ставио ју је на своју “А-листу” приоритетних кандидата за изборе 2010. и она је изабрана да се кандидује за сигурно мјесто у југозападном Норфолку, гдје је постала посланик 2010. године. Нешто више од двије године након избора на посланичко мјесто, 2012, ушла је у владу као министар просвете, а 2014. је унапређена у секретара за животну средину.

Године 2016. водила је кампању за останак земље у Европској унији, али се након што је њена страна изгубила брзо предомислила и постала једна од највећих поборница Брегзита послије референдума, пише Еуронеwс.

Док је премијерка била Тереза Меј, Трас је обављала функцију министарке правде, прије него што је постала министарка финансија.

Када је Борис Џонсон постао премијер 2019. године, Трас је премјештена на мјесто министра за међународну трговину. Године 2021, са 46 година, прешла је на једно од највиших послова у влади, преузимајући дужност министра иностраних послова од Доминика Раба, чиме је постала друга жена министарка спољних послова у историји ове земље.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img