spot_img
spot_img

„Vašington post”: Ukrajinski gubici su ogromni, brojke skrivaju i od saveznika

spot_img
spot_img

„Najvrednija stvar u ratu je borbeno iskustvo. Vojnik koji je preživio šest meseci borbe i vojnik koji je došao s poligona dva su različita vojnika. To je nebo i zemlja”, kaže zapovednik 46. vazdušno-jurišne brigade, koji se novinaru „Vašington posta” predstavio svojim ratnim imenom Kupol, u skladu s ukrajinskim vojnim protokolom.

„Malo je vojnika s borbenim iskustvom. Nažalost, svi su već mrtvi ili ranjeni”, dodao je Kupol.

Kvalitet ukrajinske vojske, koga su zapadni stručnjaci smatrali značajnom prednošću u ratu protiv ruskih trupa, ozbiljno je degradiran tokom proteklih godinu dana zbog velikih gubitaka.

Mnogi najiskusniji borci više nisu na ratištu što je primoralo neke ukrajinske zvaničnike da dovedu u pitanje spremnost Kijeva da uopšte pokrene dugo očekivanu proletnu ofanzivu, piše „Vašington post” u analizi situacije na ratištu.

Američki i evropski zvaničnici, na koje se poziva američki list, procenjuju da je od početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru prošle godine do sada ubijeno ili ranjeno oko120.000 ukrajinskih vojnika. Ovi izvori istovremeno tvrde da je na ruskoj strani stradalo čak 200.000 ljudi.

Ukrajina skriva svoje brojke žrtava, čak i od svojih najvernijih zapadnih saveznika.

Priliv slabo obučenih i neiskusnih boraca, koji su dovedeni da popune redove i nadomeste gubitke, promenio je profil ukrajinskih snaga. Osim toga ukrajinska vojska nema dovoljno municije, pogotovo topovskih i minobacačkih granata, piše „Vašington post”.

Takve sumorne procene proširile su opipljiv, iako uglavnom neizgovoren pesimizam od prvih linija do Kijeva.

Nesposobnost Ukrajine da izvede toliko očekivanu kontraofanzivu pokrenula je nove kritike da su Sjedinjene Američke Države i njihovi evropski saveznici predugo čekali, sve dok snaga ukrajinske armije nije opala, pre nego što su stigli najavljeni tenkovi.

Situacija na bojnom polju sada možda ne daje potpunu sliku ukrajinskih snaga jer Kijev odvojeno obučava trupe za nadolazeću kontraofanzivu i namerno ih ne šalje u trenutne borbe oko Bahmuta, tvrdi jedan američki zvaničnik.

„Ako imate više resursa, aktivnije napadate. Ako imate manje resursa, više se branite. Zato, ako mene pitate, ne verujem u našu veliku protivofanzivu. Voleo bih da verujem u to, ali gledam resurse i pitam se – čime? Možda ćemo imati neke lokalizovane proboje”, rekao je ukrajinski funkcioner i nastavio:

„Nemamo ljude ni oružje. Kada ste u ofanzivi, gubite dvostruko ili trostruko više ljudi. Ne možemo sebi da priuštimo da izgubimo toliko ljudi”.

Takva analiza daleko je manje optimistična od javnih izjava ukrajinskog političkog i vojnog rukovodstva.

“Naš predsednik nas nadahnjuje da pobedimo. Uglavnom, svi mislimo isto i razumemo da je neophodno da se pobedi do kraja godine. I stvarno je tako. To je realno ako nam se pruži sva pomoć koju su nam obećali naši partneri”, rekao je general-pukovnik Oleksandar Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, u intervjuu za „Vašington post”.

Na prvim linijama, međutim, raspoloženje je tmurno.

Potpukovnik Kupol kaže da je nakon godinu dana rata njegova jedinica neprepoznatljiva. Od oko 500 vojnika, otprilike 100 ih je ubijeno u borbi, a još 400 ranjeno.

Ukrajina se takođe suočila s akutnom nestašicom artiljerijskih granata, koju su Vašington i njegovi saveznici pokušavali da reše.

Rasprave o tome kako ojačati ukrajinske zalihe dominiraju dnevnim sastancima o ratu u Veću za nacionalnu sigurnost Bele kuće.

S druge strane Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika, kaže da stanje ukrajinskih snaga ne umanjuje njegov optimizam u pogledu nadolazeće kontraofanzive.

„Ne mislim da smo iscrpili svoj potencijal. Mislim da u svakom ratu dođe vreme da morate da pripremite nove kadrove, što se upravo događa”, rekao je Jermak.

 

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img