spot_img
spot_img

“Vašington post”: Ukrajina planirala napad na Moskvu, SAD tražile da odlože

spot_img
spot_img

Ukrajinski zvaničnici odavno u privatnim razgovorima govore o tome da SAD kontrolišu pojedine vojne operacije, ali posredovanje Amerike uoči planiranog napada na Rusiju bilo je tek delimično uspešno.

“Vašington post” objavio je da je Ukrajina planirala napad na Moskvu na godišnjicu početka Specijalne vojne operacije, 24. februara, ali da je na nagovor iz Vašingtona od toga odustala. Sve to ukazuju nedavno “procurila” Pentagonova dokumenta.

General-major Kirilo Budanov, šef vojno-obaveštajne službe Ukrajine – GRU, dao je instrukcije jednom od svojih oficira “da se pripremi za izvođenje masovnih udara 24. februara sa svim što GRU ima na raspolaganju”, navedeno je u poverljivom izveštajuAgencije za nacionalnu bezbednost SAD.

List ističe i da su ukrajinski zvaničnici razmatrali opciju napada iz Crnog mora na ruski lučki grad Novorosijsk koristeći TNT; cilj ove simbolične operacije bio bi da pokaže da je Ukrajina sposobna da udari duboko unutar ruske teritorije.

Prema “Postu”, dokument američke agencije je objavljen 13. februara, kada su SAD ponovo pozvale svoje građane da napuste Rusiju.

Ipak, 22. februara je objavljen izveštaj CIA, prema kojem je Glavna obaveštajna uprava Ukrajine “pristala, na molbu Vašingtona, da odloži napade na Moskvu”.

Vašingtonski list piše da je ovo još jedan od primera ukrajinske težnje da borbe prenese na teritoriju Rusije, što Sjedinjene Države ponekad obuzdavaju budući da ne žele eskalaciju sukoba u direktnu borbu između američkih i ruskih snaga.

Međutim, u Rusiji se i dalje dešavaju misteriozne eksplozije i udari dronova, a operacije na stranom tlu spadaju u delokrug GRU. Iako ambiciozni Budanov ne priznaje da njegova agencija stoji iza napada, on upozorava da će se te akcije nastaviti, što je i javno rekao za “Post” u januaru: “Ima ljudi koji postavljaju eksploziv. Postoje dronovi. Dok se ne obnovi teritorijalni integritet Ukrajine, biće problema unutar Rusije.”

List konstatuje da je Budanov inače poznat po smelim tvrdnjama i izjavama, na koje mnogi zapadni zvaničnici gledaju skeptično. Rekao je da je Putin neizlečivo bolestan, te da će Ukrajina uskoro pobediti Rusiju, zatim da će Krim ovog leta biti vraćen Kijevu, što je po američkim obaveštajnim dokumentima malo verovatno.

“Ukrajinski zvaničnici odavno u privatnim razgovorima govore o tome da SAD kontrolišu pojedine vojne operacije”, piše “Vašington post”, ali dodaje da je posredovanje Amerike uoči planiranog napada na Rusiju bilo tek delimično uspešno.

“Nema naznaka” da je ukrajinska bezbednosna služba – SBU “pristala da odloži sopstvene planove za napad na Moskvu otprilike u tom periodu”, navodi se u izveštaju CIA.

“Vašington post” tvrdi i da su američki zvaničnici jasno dali do znanja predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom da smatraju da je Kijev umešan u ubistvo ruskog politikologa Darje Dugine, koja je stradala 20. avgusta 2022. u eksploziji automobila u Podmoskovlju, te procenili da je taj teroristički napad mogao da izazove žestoku reakciju Moskve.

Po objavljenim dokumentima zvaničnici SAD su zabrinuti i da bi ukrajinske napade na rusku teritoriju američkim oružjem Peking mogao da vidi kao “agresiju NATO-a”, odnosno da je “Vašington direktno odgovoran za eskalaciju sukoba”, pa da bi Kina uvećala podršku Rusiji, uključujući i naoružanje.

 

 

 

(rs.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img