spot_img
spot_img

Ukrajinu trese sukob dva najvažnija igrača

spot_img
spot_img

I dok se situacija na Bliskom istoku sve više intenzivira i prijeti da se pretvori u veliki regionalni sukob, s početkom zime, nakon više-manje neučinkovite ukrajinske kontraofenzive, ali i neuspješnih ruskih odgovora, i u Moskvi i u Kijevu – “zbrajaju račune” posljednjih šest mjeseci rata.

Politička dimenzija sve je izraženija, a nagađa se da bi zadnjeg dana narednog marta mogli biti predsjednički izbori u Ukrajini. Na tome posebno insistiraju bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i nekadašnji bliski saradnik i savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, Oleksij Arestovič, a sve to začinjeno je (pre)naglašenim sukobom dviju najpopularnijih osoba u Ukrajini – predsjednika Zelenskog i komandanta ukrajinskih snaga, generala Valerija Zalužnog.

Podsjetimo da se i Brisel i Vašington zalažu za to da uprkos ratnoj situaciji izbori budu održani, kao pokazatelj “snage demokratije” i zapadnih vrijednosti kojima Ukrajina teži, premda je predsjednik Zelenski rekao da “sada nije vrijeme izbora” i on bi ih odgodio za “poslijeratni period”.

Naime, pojavila se informacija da su se Zelenski i Zalužni “ozbiljno zakačili”. General Zalužni rekao je da “kontraofanziva nije polučila željene rezultate”, da je “rat ušao u slijepu ulicu”, da je rat prešao u “pozicionu fazu” i da se Ukrajina mora pripremiti za “stratešku odbranu”.

Takav stav izazvao je kritike, a i Volodimir Zelenski je izrazio otvoreno negodovanje zbog defetističkog stava glavnog komandanta, iako je ipak napomenuo da se na Zapadu primjećuje “određeni umor od rata u Ukrajini” i veća “opterećenost zbivanjima na Bliskom istoku”.

S druge strane, to nije prošlo neprimijećeno, pa je i bliski saradnik bivšeg predsjednika Porošenka, Volodimir Ariev čak na svom Facebooku napisao kako su Zelenski i njegov ministar obrane Rustem Umerov već “pripremili rješenje” o smjeni Zalužnog.

To je pak izazvalo konsternaciju u ukrajinskoj javnosti jer Zalužni, poput predsjednika Zelenskog, uživa veliku popularnost. Obojica se smatraju polugama ukrajinske odbrane i međunarodne prezentacije. Neki mediji čak su spekulisali da bi se Zalužni, u slučaju da se ipak održe predsjednički izbori, mogao suprotstaviti Zelenskom, što je potreslo ukrajinsku političku scenu jer se smatra da bi to oslabilo odbrambenu sposobnost Ukrajine te bi eventualno sučeljavanje – dvojice najbitnijih ljudi – na izborima usred rata išlo samo na ruku Rusiji.

No, Ariev je, nedugo nakon toga, prvo obrisao svoj post o tome da se sprema smjena Zalužnog, a potom dodao da “se informacija o smjeni ne može potvrditi”. To je samo uzburkalo duhove i naštetilo ugledu Porošenka, kojeg sada već optužuju da u ovakvom trenutku želi zbog svojih politikantskih interesa oslabiti ukrajinsku odbranu i zabiti klin između Zelenskog i Zalužnog, koji su dobro funkcionisali – Zelenski je vodio politiku i nije se miješao u poslove Zalužnog, kao i obratno, prenosi Jutarnji.

 

 

(agencije)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img