spot_img
spot_img

Украјинци су три пута покушавали да заузму нуклеарку у Енергодару

spot_img
spot_img

Украјински командоси нису успели у три наврата да стекну упориште у Енергодару, граду у области Запорожје где се налази највећа нуклеарна електрана у Европи, признао је шеф војне обавештајне службе Кијева.

Кирил Буданов, начелник Главне обавештајне управе (ГУР) Министарства одбране Украјине, и други умешани у неуспешне операције, цитирани су у чланку који је објављен у недељу у НВ.

Први покушај преузимања контроле над електраном у Енергодару, који се догодио у августу 2022. године, укључивао је командосе који су цивилним глисерима прешли широки појас језера Каховка.

Најновији покушај је била велика операција у којој су учествовале стотине војника, укључујући стране борце.

Буданов и његови потчињени су објаснили да су трупе ГУР-а у свакој прилици биле одбачене од стране руских снага, али су тврдили да неуспеси имају неку вредност.

Преживеле трупе и планери стекли су искуство у амфибијским операцијама, које се од тада користило за напад на Крим, рекли су они, пренео је РТ.

Руски званичници су известили о неколико покушаја Украјине да заузму Енергодар прошле године, од којих се највећи догодио средином октобра.

Кијев је распоредио 37 глисера за амфибијски напад и изгубио око 90 војника због руске одмазде, рекли су тада. Људи у Запорошкој области, која је раније била део Украјине, гласали су за придруживање Русији у септембру 2022.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА), нуклеарни надзор УН-а, више пута је упозоравала на ризике које непријатељства у близини електране у Запорожју могу представљати по њену безбедност. Она није успела да посредује у споразуму између Русије и Украјине о зони забране борби око Енергодара.

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img