У Москви приказан документарни филм "Дјеца" - nula49.com
spot_img
spot_img

У Москви приказан документарни филм “Дјеца”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Москви је, поводом обиљежавања 30 година постојања Републике Српске и у сјећање на недавно преминулу Јоку Миловановић, мајку три погинула борца Војске Републике Српске, приказан документарни филм “Дјеца” режисера Дениса Бојића, рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

Пројекција филма “Дјеца” одржана је у Сверуској државној библиотеци иностране литератре у организацији амбасадора Жељка Самарџије и амбасаде Босне и Херцеговине у Руској Федерацији.

Филм “Дјеца” који на потресан и реалистичан начин приказује сву величину страдања српског народа у БиХ кроз исповијести родитеља који су током четири године рата изгубили по троје дјеце, московску публику оставио је без даха. Бројне високе званице из културе, привреде, политике, остале су нијеме након пројекције филма о херојима Отаџбинског рата и посљедње свједочанство родитеља који су изгубили по троје дјеце – епопеја о стварању Републике Српске код руске публике изазвала је бројне реакције.

– Ово је заиста дирљив филм са јаком антиратном поруком и ми смо дужни да његујемо културу сјећања, јер ови људи су уградили животе своје дјеце у темеље Републике Српске и то се не смије никада заборавити. Какво срце треба да има мајка која је изгубила троје дјеце, која је то дивовска снага и издржљивост? То могу издржати само јаки и национално свјесни људи. Тешко је наћи народ који је толико страдао, а да се о томе мало зна, због чега треба одати признање Радио-телевизији Републике Српске и Денису Бојићу који су направили овај филм као снажно свједочанство и јаку антиратну литературу – истакао је амбасадор Самарџија.

Између осталих, пројекцији су присуствовали Сергеј Артјомов, предсједник Балканског клуба МГИМО при Министарству спољних послова Руске Федерације, Олег Кољцов, копредсједник Балканског клуба Дипломатске академије при МСП Руске Федерације, Сандра Стоилоковић, координатор програма Фонда за подршку јавној дипломатији “А.М.Горчаков”, Ана Димитровска, координатор програма за развој сарадње са Руском Федерацијом Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Владе Републике Српске, Александар Скуратов, замјеник предсједника Националног Конгреса Татара у Москви, Александар Степанов, представник Россотрудничества, те кореспонденти руских медија Александар Борисов, из Руске Газете, те Вахит Нијазов, кореспондент РЕПОСТ, Немања Трифуновић из Амбасаде Србије у Руској Федерацији, те Ранка Балотић Илић.

Режисер Денис Бојић је, осим захвалности амбасадору Жељку Самарџији, изјавио да је пројекција филма “Дјеца” у Москви изузетно важна због континуитета глобалног представљања српског страдања, те да је овом пројекцијом настављена реализација идеје да се филм приказује и ван српског говорног подручја.

Филм “Дјеца” је преведен на седам језика, добитник је бројних међународних признања, између осталог, једини је филм о српском страдању приказан у Европском парламенту.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img