spot_img
spot_img

СЗО: Припремите се, смртоносни вирус се шири

spot_img
spot_img
spot_img

Стручњаци Међународне комисије за ванредне ситуације Свјетске здравствене организације препоручили су свим земљама да се припреме за даље ширење коронавируса.

Такође, како преносе агенција Срна и “Блиц”, владама и осталим званичницима свих земаља се препоручује да предузму мјере предострожности, саопштено је на интернет-страници СЗО.

У саопштењу се наводи да се очекује да се може догодити уношење заразе корона вирусом у било коју земљу, те да би све државе требало да се припреме за сузбијање ширења активним праћењем ситуације, раним откривањем заразе, изоловањем и контролисањем случајева, праћењем контаката, спречавањем даљег ширења и достављањем свих података Организацији.

СЗО у извјештају позива земље да посебно обрате пажњу на смањење заразе код људи, спречавање секундарног преношења и ширења на међународном нивоу, као и да допринесу међународном одговору мултисекторском комуникацијом и сарадњом, те да активно учествују у добијању сазнања о вирусу и зарази.

Међународна организација позвала је глобалну заједницу да покаже солидарност и сарадњу у проналажењу извора новог вируса и откривању пуног потенцијала преношења, као и за спровођење истраживања с циљем проналажења потребног лијека.

Број случајева новог корона вируса вјероватно ће наставити да расте у Кини, изјавио је портпарол Свјетске здравствене организације Тарик Јашаревић. Иначе, у Кини је до сада од посљедица заразе преминуло 26 људи.

“Фокус није толико на броју случајева, за које знамо да ће порасти”, рекао је портпарол СЗО у Женеви. Он је навео да су кинеске власти до сада званично пријавиле 830 обољелих и 26 смртних случајева.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img