SZO pohvalio Švedsku: Primjer normalnog života bez restriktivnih mjera

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je održala konferenciju za medije o širenju koronavirusa i o efikasnosti mjera koje su države preduzele da zaštite stanovništvo.

Švedska je navedena kao jedan od primjera jer je na pandemiju odreagovala bez restriktivnih mjera i drugačijim pristupom.

CNBC je objavio snimak konferencije na kojoj su govorili predstavnici SZO-a među kojima je bio i izvršni direktor programa hitnih slučajeva u zdravstvu pri SZO Majkl Rajan.

Rajan je prije nego je spomenuo Švedsku zapravo problematizovao nedostatak antitijela u krvi koji bi zapravo pružili dodatni imunitet svim ljudima da im se ne vrati ili da ne obole od koronavirusa te je shodno tome spomenuo taj imunitet stada koji se teži postići, a da je Švedska zapravo jedan od primjera koja je na zarazu nastojala odgovoriti drugačijim pristupom.

“I u Švedskoj je kao i u ostalim zemljama zabilježen veliki broj zaraženih i umrlih koronavirusom, pogotovo starijih, međutim, rizik da se bolest ponovo vrati ili da obole od COVD-19 je mnogo veća u zemljama koje su uvele mjere zabrane ili karantina i tzv. represivne mjere, nego, naprimjer, u Švedskoj koja nije pribjegla takvim metodama”, kazao je Rajan.

Rajan je pojasnio svoje mišljenje i naglasio zbog čega smatra da je efikasnije nekim drugim pristupom spriječiti zarazu, a ne strogim mjerama.

“Iako su mjere karantina u mnogim zemljama donesene brzo i mogli bi reći na vrijeme, veliki propust je napravljen time što se nisu više posvetili pronalasku prvih slučajeva zaraze, kao i traganju za kontaktima zaraženog i naravno većem broju testiranja, kao i boljoj usaglašenosti u zajednici”, pojasnio je Rajan.

Posebno je naglasio da se zemlje trebaju ugledati na Švedsku ukoliko žele postići “novo normalno” stanje u svom društvu.

“Švedska zapravo predstavlja taj budući model povratka u društveni život, a prije svega mislim da društvo bez ograničenja. Jednostavno se trebamo možda na neki srednji ili duži vremenski period prilagoditi tome da naši fizički i psihološki odnosi s ljudima moraju biti moderno modulirani u ovoj sadašnjosti u kojoj je prisutan virus. Moramo biti svjesni da je virus naša sadašnjost i mi kao pojedinci, porodice i zajednica trebamo učiniti sve da smanjimo prijenos tog virusa, da budemo odgovorni, ali i da se prilagodimo ovom trenutno novom životu”, kazao je Rajan.

Kako je naveo, takve stvari se u realnom vremenu odvijaju u Švedskoj te je dodao da postoji mnogo lekcija koje se mogu naučiti iz te zemlje.

“Prije svega želim naglasiti da Švedska ni na koji način nije izbjegavala određene kontrole zbog koronavirusa, niti je po tom pitanju bila neodgovorna, već su se vodili drugačijim, strateškim pristupom kontrole kroz sve elemente društva. Za razliku od ostalih država imali su povjerenja u svoju zajednicu i odlučili su da provedu mjere socijalnog distanciranja, a vremenom ćemo vidjeti da li je ta mjera uspjela u svim zemljama, ne samo u Švedskoj”, zaključio je Rajan.

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime