Šta tačno Moskva traži od Kijeva

Rusija zahteva da Ukrajina obustavi vojne akcije, promeni svoj ustav, očuva neutralnost, prizna Krim kao deo Rusije i prizna nezavisnost Donjecke i Luganske narodne republike, izjavio je danas za Rojters portparol Kremlja Dmitri Peskov.

On je rekao da je Rusija poručila Ukrajini da je spremna da obustavi vojne akcije momentalno ukoliko Kijev prihvati uslove Moskve.

- Reklama -

Britanska novinska agencija navodi da su ovo do sada najkonkretniji uslovi koje je Rusija postavila Ukrajini da bi obustavila vojnu operaciju u toj zemlji koja traje već 12 dana.

Peskov je dodao da je Ukrajina svesna uslova i da Kijev zna da sukob može biti zaustavljen svakog trenutka.

Po pitanju neutralnosti, Peskov je kazao da bi Ukrajina trebalo da promeni ustav čime bi odbacila ulazak u bilo koji međunarodni blok.

„Ovo je moguće samo ukoliko se naprave promene u ustavu”, dodao je.

Peskov je naglasio da Rusija nema nameru da traži dodatne teritorijalne ustupke od Ukrajine, preneo je Tanjug.

„Stvarno završavamo demilitarizaciju Ukrajine. Završićemo to. Ali glavna stvar je da Ukrajina obustavi vojne aktivnosti. Oni bi trebalo da stanu sa vojnim akcijama i tada ne bi bilo pucnjave”, istakao je Peskov.

Ukrajina ne poštuje sporazume o koridorima za evakuaciju

Rusko Ministarstvo odbrane optužilo je danas Ukrajinu da ne poštuje sporazume o stvaranju humanitarnih koridora za evakuaciju civila, javlja agencija Interfaks.

Rusija je ranije danas najavila nove „humanitarne koridore” za transport Ukrajinaca do Rusije i Belorusije.

Kijev je takav potez Rusije odbio kao „potpuno nemoralan”.

 

 

 

(politika.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime