spot_img
spot_img

“Смак свијета” на тржишту криптовалута

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Улагачи у криптовалуте ових дана с невјерицом гледају како им се муњевито топи вриједност улагања.

Цијене биткоина и других криптовалута прате берзанске индексе, али уз пуно веће губитке, што дефинитивно показује да нису оправдали улогу чувара вриједности у несигурним временима, пише т портал.

Вол стрит је ове године захватила савршена олуја. Страх од високе инфлације, заоштрена монетарна политика Феда и пријетећа рецесија покренули су бијег улагача из ризичне имовине и потрагу за сигурнијим уточиштима. Помислили бисте да је идеално вријеме за клађење на биткоин као склониште од свих наведених пошасти.

Ипак, у таквим условима најпознатија свјетска криптовалута изгубила је знатно више него било који берзански индекс.

Цијена биткоина само је у посљедња 24 сата ослабила око 12 одсто, а у протеклих недјељу дана потонула је више од 30 одсто. Јуче је досегнула минимум на 26.848 долара, што је најнижи ниво од краја децембра 2020. и 61,1 одсто ниже до рекордне вриједности (69.000 долара) постигнуте крајем прошле године.

Ово је други пут ове недјеље да је биткоин пао испод 30.000 долара. Аналитичари су тај ниво назвали кључном тачком отпора и закључили да биткоин може колабирати ако не успије да се одржи изнад 30.000 долара.

Остале криптовалуте забиљежиле су још веће губитке. Итиријум, друга по величини капитализације, изгубила је у недјељу дана око 36 одсто, а неке валуте у топ 10, попут солане и кардана, више од 50 посто вриједности.

Премда се донедавно вјеровало да би криптовалуте могле бити чувари вриједности у несигурним временима, показало се да је кретање њихове вриједности у корелацији са кретањем берзанских индекса. Притом су осцилације цијена на криптотржишту још снажније него на берзанским тржиштима. Поређења ради, индекс С&П 500 је пао за око 17 одсто од почетка 2022.

Постоји још један разлог који је појачао интензитет пада криптовалута. Улагаче на криптотржишту је посебно забринуо колапс валуте ТерраУСД (УСТ), трећег по величини стејблкоина, креираног да одржава паритет с доларом.

Децентрализовани, алгоритамски стејблкоин подржан комбинацијом дигиталне имовине, укључујући биткоин, требало би да буде чврсто уравнотежен с доларом.

Међутим, умјесто доларских резерви на којима се базирају друга два водећа стејблкоина (УСД Цоин, Бинанце УСД) тјера се у великој мјери ослања на тржишне силе.

Дјелује у тандему са териним изворним токеном, луном. Корисници могу замијенити луну у вриједности од 1 долара за 1 УСТ и обрнуто, што теоретски осигурава да његова цена прати долар. Међутим, УСТ-ов доларски паритет показао се рањивим у раздобљима високе волатилности тржишта. Након што је луна изгубила повјерење улагача и потонула више од 90 одсто срушила се и тјера изгубивши више од 50 одсто вриједности.

Након актуелних потреса поставља се питање колико је нарушено повјерење улагача у цијели концепт криптовалута. “Немамо историјски преседан за то како би биткоин и друге криптовалуте могли да дјелују ако уђемо у дуготрајно раздобље у којем централне банке активно повлаче ликвидност”, истиче главни стратег Интерактив Брокерса Стив Сосник.

Проблем је у томе што се биткоин није показао као заштита од било чега, закључује аналитичар Форбса Тејлор Тепер. Уосталом, с инфлацијом на највишем нивоу у четири деценије, очекивало би се да ће валута која жели да задржи своју куповну моћ и буде независна од било које централне банке стећи више сљедбеника.

Умјесто тога, чини се да биткоин проналази присталице када цијена расте, а гомила паничи када на тржишту доминирају продавци, попут било које друге високоризичне имовине, преноси Б92.

 

 

 

(b92.net)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img