Rumuni ne odustaju od protesta, podrška stiže od predsednika

Protesti u Rumuniji se nastavljaju iako je vlada odlučila da stavi van snage spornu uredbu o ublažanju antikorupcijiskih mera. Lideri rumunske vladajuće koalicije ponavljaju da vlada neće podneti ostavku, što je novi zahtev demonstranata i opozicije. Sporna uredba izazvala je najveći talas nezadovoljstva u zemlji posle pada Čaušeskuovog režima.

Godinama stranci koji posete Rumuniju, a ne znaju jezik, prepoznaju u medijima internacionalnu reč – korupcija. Ali borbu protiv korupcije nova vlada levice započela je pre devet dana kasno uveče izdajući dekret kojim se optuženi i osuđeni za korupciju uglavnom aboliraju.

- Reklama -

Reakcija je bio najveći građanski protest od svrgavanja Čaušeskua. Proteste je podržao i predsednik Klaus Johanis. On se danas obratio parlamentu.

“Vi ste pobedili, sada vladajte i donosite zakone, ali ne bilo kako. Rumuniji je potrebna jaka vlada, vlada koja radi transparentno i predvidljivo u svetlu dana, a ne krišom noću”, poručio je Johanis.

Predsednik Johanis je nagovestio da bi vlada trebalo da podnese ostavku i da vladajuća Socijaldemokratska partija treba da imenuje novu vladu. Problem je što lider socijaldemokrata Liviu Dragnea zbog presude još ne može u premijersku fotelju, a posle povlačenja dekreta ne može uopšte da bude premijer.

Johanis je istakao i da gotovo 80 procenata Rumunije veruje da država ide u pogrešnom pravcu.

Paralelno sa masovnim protestima građana, Vlada je organizovala i proteste ispred predsedničke palate.

Predsednik vladajuće Socijaldemokratske stranke Liviu Dragnea i predsednik Senata Kalin Popesku Taričeanu odbili su da pozdrave predsednika kad je stigao u Parlament.

“Očekivao bih govor ujedinjenja, govor kojim se insistira na miru i stabilnosti. Nažalost predsednik je izabrao govor podela. Govori o dobrim i lošim poslanicima i dobrim i lošim Rumunima”, rekao je Dragnea.

Provladini mediji uvek ističu da je predsednik Johanis etnički Nemac, i često aludiraju da je lutka u rukama kancelarke Merkel.

Premijer Grindeanu izjavio je danas da će možda smeniti ministra pravde te zemlje zbog sporne uredbe o dekrriminalizaciji. To bi za mnoge građane koji su osam dana protestvovali bio nedovoljan ustupak.

 

 

(N1)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime