Putin dao ponudu za kraj rata u Ukrajini - nula49.com
spot_img
spot_img

Putin dao ponudu za kraj rata u Ukrajini

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini prekidom vatre koji bi priznao trenutne linije fronta, rekli su za Rojters četiri ruska izvora.

Dodaju da je Putin spreman nastaviti borbu ako Kijev i Zapad ne odgovore.

Tri izvora, upoznata s raspravama u Putinovom okruženju, izjavila su da je ruski vođa izrazio frustraciju maloj grupi savjetnika zbog onoga što vidi kao pokušaje Zapada da spriječi pregovore.

“Putin se može boriti koliko god je potrebno, ali je takođe spreman na prekid vatre – zamrzavanje rata”, rekao je jedan od četiri izvora, viši ruski izvor koji je radio s Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišim nivoima u Kremlju.

On, kao i drugi izvori spomenuti u ovoj priči, govorio je pod uslom anonimnosti zbog osjetljivosti teme.

Za ovaj izvještaj, Rojters je, prenosi Index.hr, razgovarao s pet osoba koje rade ili su radile s Putinom na visokom nivou u političkom i poslovnom svijetu. Peti izvor nije komentarisa zamrzavanje rata na trenutnim linijama fronta.

Putinov portparol Dmitrij Peskov, kao odgovor na zahtjev za komentar, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno dao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, navodeći da zemlja ne želi “vječni rat”.”

Ukrajinska ministarstva vanjskih poslova i odbrane nisu odgovorila na pitanja.

Analitičari imenovanje novog ministra odbrane vide kao pripremu za dugotrajni rat

Imenovanje ekonomista Andreja Belousova prošle sedmice za ruskog ministra odbrane neki su zapadni vojni i politički analitičari vidjeli kao postavljanje ruske ekonomije na stalni ratni put kako bi pobijedila u dugotrajnom sukobu.

Međutim, izvori su rekli da bi Putin, reizabran u martu za novi šestogodišnji mandat, radije iskoristio trenutni zamah Rusije kako bi okončao rat. Nisu direktno komentirisali novog ministra odbrane. Na temelju njihovih saznanja o razgovorima u najvišim krugovima Kremlja, dva izvora su rekla da Putin smatra da su dosadašnji uspjesi u ratu dovoljni da objave pobjedu ruskom narodu.

Tri izvora su rekla da Putin razumije da bi svaki dramatičan novi napredak zahtijevao još jednu nacionalnu mobilizaciju, koju on ne želi.

Mogućnost prekida vatre, pa čak i mirovnih pregovora, trenutno se čini dalekom.

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, je više puta rekao da mir pod Putinovim uslovima ne dolazi u obzir. Obećao je ponovno osvojiti izgubljenu teritoriju, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. Potpisao je dekret 2022. koji je formalno proglasio bilo kakve pregovore s Putinom “nemogućim.”

Jedan od izvora predviđa da se nikakav sporazum ne može postići dok je Zelenski na vlasti, osim ako Rusija ne zaobiđe njega i ne postigne dogovor s Vašingtonom. Međutim, američki državni sekretar Entoni Blinken, govoreći prošle sedmice u Kijevu, rekao je da ne vjeruje da je Putin zainteresovan za ozbiljne pregovore.

 

(agencije)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img