spot_img
spot_img

Преговарачи се нису руковали: Ердоган Русима и Украјинцима одржао говор од седам реченица

spot_img
spot_img

Домаћин данашњих мировних преговора између Русије и Украјине Реџеп Тајип Ердоган одржао је уводни говор преговарачима.

Говор је био кратак, трајао је мање од двије минуте, а турски лидер је изрекао тек седам реченица.

– Преговарачки процес који сте водили по наредбама својих лидера, пробудио је наду за мир. У том оквиру свим срцем подржавамо разговоре. Постизање примирја и мира што је прије могуће је за добробит свих. Мислимо да смо сада ушли у период када из разговора треба добити конкретне резултате. Напредак који ћете остварити у преговорима омогућиће и сљедећи ниво, састанак лидера. Ми смо спремни да будемо домаћини и таквог састанка. Ваш долазак овдје је разлог за наду у свијету и вашим земљама – истакао је Ердоган јутрос у Долмабахче палачи.

Након овог кратког говора Ердоган се поздравио с преговарачима из обје делегације, а потом је напустио салу. У друштву турског предсједника био је и министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу, те портпарол предсједника Ибрахим Калин, преноси Klix.ba.

На преговорима је и руски олигарх и власник под санцкијама фудбалског клуба Челси Роман Абрамович. Иако није потврђено у којој улози, претпоставља се да је нека врста посредника.

Треба истаћи да се руски и украјински преговарачи међусобно нису руковали. Украјинци нису превише оптимистични у исход, али вјерују да је састанак уживо важан корак.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img