spot_img
spot_img

„Politiko”: Vašington se priprema za neuspjeh Ukrajine

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

„Ako Ukrajina ne može dramatično da dobije na bojnom polju, neizbežno se postavlja pitanje da li je vreme za pregovore o prekidu borbi”, kaže Ričard Has, predsednik Saveta za spoljne odnose.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena „tiho se priprema za mogućnost” da ukrajinska ofanziva ne donese „potpunu pobedu” koju je Kijev želeo, javlja „Politiko” pozivajući se na nekoliko anonimnih zvaničnika.

Dok je javna podrška američke vlade Ukrajini „nepokolebljiva”, zvaničnici su u četiri oka izrazili bojazan da bi Bela kuća mogla da bude uhvaćena u unakrsnu vatru kritika ukoliko napad ne ispuni očekivanja.

„Jastrebovi” bi mogli da kritikuju kako SAD i njeni saveznici Ukrajini nisu dali dovoljno oružja i municije, dok bi „golubovi“ to videli kao dokaz da Kijev ne može da pobedi.

„Ako Ukrajina ne može dramatično da dobije na bojnom polju, neizbežno se postavlja pitanje da li je vreme za pregovore o prekidu borbi“, rekao je za Politiko Ričard Has, predsednik Saveta za spoljne odnose.

„Skupo je, ponestaje nam municije, moramo da se pripremimo za druge nepredviđene situacije širom sveta.“

Jedan zvaničnik, koji je zatražio anonimnost, rekao je da su SAD „prebacile” oružje i opremu u Ukrajinu i „skoro završile“ sve što je Kijev tražio. Ali iza zatvorenih vrata SAD su „zabrinute šta Ukrajina može da postigne“.

Američka vojska veruje da je sukob zaglibio u rovovskom ratu, pri čemu nijedna strana nije mogla da napreduje veoma daleko ili veoma brzo.

„Politiko” je ranije izvestio da Ukrajina ima 100.000 ubijenih vojnika, ali je kasnije promenio tu informaciju navodeći da se to odnosi na ukupne žrtve, uključujući i ranjene.

List je takođe naveo da su kijevske snage prošle kroz „istorijske količine municije i naoružanja“ i da „čak ni ogromna snaga Zapada“ nije bila u stanju da zadovolji njihove potrebe.

Pentagon sada sumnja da Ukrajina može da postigne svoj cilj da dođe do Krima, iako se američka vojska i dalje nada da bi mogla da „ometa” ruske linije snabdevanja.

Pregovarano primirje bilo bi prikazano zapadnoj i ukrajinskoj javnosti kao privremeni prekid vatre, „ostavljajući vrata Ukrajini da povrati više svoje teritorije u budućnosti”, rekli su neki američki zvaničnici za Politiko.

To je učinjeno i ranije, kada su potpisivani sporazumi iz Minska iz 2015. godine, koji su prema priznanjima Fransoa Olanda i Angele Merkel, služili za kupovinu vremene i naoružavanje.

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img