spot_img
spot_img

„Politiko“: Suprotno prognozama Zapada Putin jači nego ikada

spot_img
spot_img
spot_img

Za dve godine od početka sukoba u Ukrajini, Zapad je u više navrata predviđao skoro svrgavanje ruskog predsednika Vladimira Putina i čak je pripisivao neku vrstu „smrtonosne bolesti“ koja će mu oduzeti život.

Međutim, kako piše Politiko, Putinova moć je sada jača nego ikada, a on je na putu da postane lider sa najdužim stažom od vremena careva.

Ruski predsednički izbori, na kojima je osvojio više od 87 odsto glasova, samo su istakli činjenicu da Putin potpuno kontroliše svoju zemlju.

Nedavna istraživanja javnog mnjenja sprovedena u zemlji takođe pokazuju da sistem upravljanja koji je formirao predsednik uživa podršku većine Rusa.

List napominje da je verovanje u suprotno „jednostavna želja“. O tome svedoči i izostanak masovnih protesta protiv Putina u Rusiji. Zapad se više puta oslanjao na njih, ali su pogrešili u procenama.

Savetnik Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak takođe je pozvao na odbacivanje nerealnih želja da su Putinovi dani odbrojani.

Ruska strana se prilagođava dugom ratu; potpuno su obnovili svoju zemlju uzimajući u obzir rat “, rekao je Podoljak, nazvavši poraz Rusije u Ukrajini jednom od retkih prilika za unutrašnju transformaciju zemlje.

Ali da bi Ukrajina pobedila u sukobu sa Rusijom, Zapad mora „da se sabere “: ubrza snabdevanje oružjem i drugom vojnom pomoći.

Istovremeno, obim pomoći treba da bude takav da Kijev ne samo da može da se brani od ofanzive ruskih snaga, već može da izvede i novu kontraofanzivu.

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img