Планета добила нову најмногољуднију земљу - nula49.com
spot_img
spot_img

Планета добила нову најмногољуднију земљу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Према процјенама Уједињених нација, сада је Индија земља с највећим бројем становника на планети: 1,425 милијарди.

Свјетска организација за ту процјену користи како пописе становништва, тако и податке о стопама смртности и стопама природног раста.

Први пут од 1950. године, откако се то тако процјењује, Кина није на првом мјесту по броју становника.

Та вијест се, међутим, не тумачи свуда као знак раста значаја Индије као свјетске силе. Тако је Ванг Венбин, портпарол кинескога Министарства спољних послова, изјавио да Индија сада, истина, има више људи, али да Кина још има више “талената”.

У Њемачкој је недјељник “Шпигл” с тим у вези објавио карикатуру на којој се види претрпан, застарјели “индијски” воз који претиче “кинески” модерни вози који јури великом брзином.

Политичари и коментатори у Индији осудили су ту карикатуру као расистичку. “Зашто развијени свијет не пропушта ниједну прилику да Индију удари испод појаса и да понижава њено становништво? Они имају разлога за забринутост: уживају у славној прошлости, а гледају у тмурну будућност”, објавио је Сарвеш Каушал, бивши министар у индијској савезној држави Пенџабу, на Твитеру.

Њемачки медији поставили су питање: Које значење, осим симболичног, има чињеница да је Индија сада земља са највише становника?

Срикант Кондапали, професор кинеских студија на Универзитету Џавахарлал Нехру у Њу Делхију, каже да су неке реакције на такав развој расистичке и оптерећене предрасудама према Индији.

“Мислимо да наше становништво представља предност, а не проблем”, рекао је он за ДW и додао да је просјечна старост у Индији 27 година, што је испод глобалног просјека.

“То земљи ствара ‘демографску дивиденду’. Битни индикатори се побољшавају, стопа писмености расте, као и здравствена њега. Тренутно смо пета привреда на свијету, а 2030. желимо да будемо на трећем мјесту”, навео је он.

Индија има једну од најбрже растућих привреда на свијету. За 2023. годину Свјетска банка очекује да ће Индија забиљежити раст од око 6,9 одсто. Међународни монетарни фонд очекује за идућу годину раст индијске економије од 6,1 проценат.

Просјечна старост становништва често се посматра као позитиван фактор, али Индија се бори и са високом незапосленошћу младих. У децембру прошле године незапосленост је у индијским градовима износила 10,1 одсто, што је све већи проблем којем су допринијела и отпуштања људи због пандемије. За младе, добро образоване људе недостају прије свега боље плаћена, квалификована радна мјеста. У индустријској преради стопа незапослености је дјелимично чак 20 одсто.

Незапосленост и инфлација тренутно су највећи проблеми у Индији уочи сљедећих избора који би требало да буду одржани у мају 2024. године.

За Кондапалија је јасно на шта би Владина политика требало да се концентрише, ако се жели да Индија идућих година профитира од раста броја становништва.

“Неопходно је побољшање инфраструктуре и квалификације људи, морају се креирати радна мјеста и побољшати радно окружење, као и други основни индикатори персоналног развоја”, каже он.

Са друге стране, за Кину чињеница да ју је Индија претекла по броју становника представља више од симболике. Иако је кинеска привреда четири пута већа од индијске, Пекинг је ипак осјетљив када се ради о смањењу броја и старењу становништва. Број Кинеза старијих од 65 година до 2050. ће се више него удвостручити, што ће снажно оптеретити млађе људе.

Владајућа Комунистичка партија Кине предузела је различите мјере како би зауставила пад природног раста становништва. Реакције у кинеским државним медијима на вијест о Индији указују на одређену фрустрацију с обзиром на ситуацију са становништвом.

“САД повећавају настојања да зауставе развој Кине и нови повод су нашле у извјештају Уједињених нација. Притом недостаје основно разумијевање закона развоја становништва”, наводи се у једном коментару кинеске државне телевизије ЦЦТВ.

Кондапали признаје да је Кина и даље у предности пред Индијом у погледу кључних индикатора као што су писменост и здравствена њега. Али, додаје да разлика није више толико велика како то представља Пекинг.

Ипак, наглашава да раст броја становништва не значи да Индија постаје суперсила.

“Суперсилом се постаје на основу бруто друштвеног производа, на основу технологије, војне силе или ‘меке моћи’. Ниједна земља неће постати суперсила на основу броја становника”, каже Кондапали.

Између Делхија и Пекинга он уочава битну идеолошку разлику.

“Индија нема амбиција да постане суперсила. Од Сија Ђинпинга, кинеског лидера, чули смо да би Кина жељела да буде у центру пажње, али ниједан индијски политичар никада није рекао да Индија жели да постане суперсила”, каже Кондапали.

С обзиром на то да више није земља с највећим бројем становника, Кина је изгубила један аргумент којим је образлагала свој статус суперсиле. А када се Индија буде навикла на свој нови статус, и њене амбиције могле би да се промијене, преносе њемачки медији.

 

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img