Od hvaljenja Musolinija do istorijskog uspjeha: Ko je Đorđa Meloni, sve izvjesnije prva premijerka Italije

Predsjednica stranke Braća Italije Đorđa Meloni (45), političarka koja će najvjerovatnije postati prvi italijanski premijer krajnje desnice od Benita Musolinija, imala je zanimljiv razvojni put od tinejdžerske aktivistkinje koja je hvalila Musolinija do favoritkinje za prvu ženu predsednicu vlade.

Rođena u Rimu 15. januara 1977. godine, Meloni je odrasla u radničkoj četvrti Garbateli sa majkom, pošto ih je otac napustio.

- Reklama -

Njena mladost zaista je usidrena na tvrdoj desnici i među skromnim počecima, što je ključ za njen imidž žene iz naroda, prenosi BBC.

Sa 15 godina pridružila se Omladinskom frontu, omladinskom krilu neofašističkog Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), a kasnije je postala predsjednica studentskog ogranka nasljednika pokreta, Nacionalne alijanse.

Osnovana 2012. godine, Braća Italije svoje političke korijene ima u MSI.

Stranka zadržava logo poslijeratnih partija krajnje desnice, trobojni plamen.

-Đorđa Meloni ne želi da odustane od simbola, jer je to identitet od kojeg ne može da pobjegne, to je njena mladost – kaže profesor političkih nauka Đanluka Pasareli.

Kako je rekao Pasareli, njena stranka nije fašistička, jer fašizam znači dobiti vlast i uništiti sistem, a ona to neće učiniti.

Dodaje da postoje krila u stranci povezana sa neofašističkim pokretom i da je ona uvijek “igrala nekako između.”

Meloni je 2008. godine, sa 31 godinom, postala najmlađi italijanski ministar ikada, koga je Silvio Berluskoni imenovao za portfelj omladine i sporta.

Nakon što je formirala sopstvenu stranku 2012. godine, osvojila je samo četiri odsto glasova na prethodnim izborima 2018. godine, da bi na izborima u nedjelju dobila više od 24 odsto glasova.

Meloni zagovara tradicionalne katoličke porodične vrijednosti, ali kaže da će sačuvati italijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, ali omogućuje ljekarima da odbiju da ih rade. Kaže da ženama koje misle da im je pobačaj jedina opcija želi da pruži pravo na izbor.

Kako navodi BBC, dok je nastojala da uvjeri zapadne saveznike Italije, snažno podržavajući proukrajinsku liniju vlade Marija Dragija, njena tvrdokorna konzervativna socijalna politika zabrinjava mnoge.

Odlučna i borbena dok kritikuje Evropsku uniju, masovnu imigraciju i “LGBT lobije”, ta 45.godišnjakinja je osvojila razočarane birače i izgradila snažan lični brend.

-Da – prirodnoj porodici, ne – LGBT lobijima! – govorila je Meloni gostujući na nedavnom mitingu španske krajnje desničarske stranke Voks.

Profesor Pasareli kaže da Meloni nije opasnost za demokratiju, već za Evropsku uniju, stavljajući je u isti kalup sa Marin Le Pen i Viktorom Orbanom.

U želji da postane prva žena premijer Italije, ona je potvrdila svoj ženski identitet, ali, smatra profesor Pasareli, na mačo politički način.

Za svoje saveznike, ona bi predstavljala radikalnu političku promjenu koja je potrebna Italiji, s obzirom na njenu dugu ekonomsku stagnaciju, navodi BBC.

Meloni ima ćerku, rođenu 2006, s partnerom Andreom Đambrunom, televizijskim novinarom.

 

 

 

(tanjug)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime