Njemački tenkovi ušli u centar Moskve - nula49.com
spot_img
spot_img

Njemački tenkovi ušli u centar Moskve

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ispred Muzeja pobede na Poklonoj gori u Moskvi 1. maja biće otvorena izložba NATO naoružanja i opreme koju je ruska vojska zarobila tokom oružanih sukoba u Ukrajini. Ova izložba vojnih trofeja trajaće mesec dana, saopštilo rusko ministarstvo odbrane.

Na izložbi će biti predstavljeno više od 30 primeraka vojne opreme proizvedene u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Turskoj, Švedskoj, Čehoslovačkoj, Južnoj Africi, Finskoj, Australiji, Austriji i Ukrajini.

Pored tenkova „leopard” i borbenih oklopnjaka „mardera”, posetio će moći da vide i američka borbena vozila pešadije “bredli”, kao švedska borbena vozila pešadije CV90, francuskim borbenim oklopnim vozilom AMKS-10RK.

Nemački tenk „leopard 2” dopremila je grupa za popravku i evakuaciju Centralnog vojnog okruga iz Avdejevskog pravca sredinom aprila.

Borbeno pešadijsko vozilo „marder” evakuisano je iz okoline Avdejevke krajem marta.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zatražio je od Rusije da otkaže izložbu uništene opreme alijanse jer je to uvredljivo za NATO blok.

„Svi znaju da Severnoatlantska alijansa nije strana u sukobu. Prikazivanje tehnologije u Moskvi stvara utisak ne samo o učešću NATO-a, već i o porazu alijanse u ovom sukobu. Rusija ne treba da pokazuje opremu kao da je već pobedila“, smatra Stoltenberg.

U intervjuu za „Tagesšau” generalni sekretar je ocenio: „Mogućnost ruske pobede predstavlja mnogo veći rizik za NATO nego rizik da bude uvučen u sukob.”

Američki tenkovi „abrams” još čekaju u zoni borbenih dejstava da budu poslati u rusku prestonicu. Njih šest pogođeno a jedan će poslužiti kao eksponat na sajmu uništene NATO tehnike u Moskvi.

Zatim tu je „leopard” koji je uvezen prošle nedelje i francuski tenk AMKS-10RKR. Odmah do njega biće poljski samohodni top „Krab“ i jedan ukrajinski tenk.

Od sve opreme koju je Kijev dobio od NATO-a, samo britanski tenk „čelendžer” neće biti izložen. Ovi tenkovi još nisu stigli u područje frontova, stoje na periferiji Kijeva i pripremaju se za odbranu.

 

(politika.rs)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img