spot_img
spot_img

Њемачка се припрема: Рано упозорење због могућег прекида испоруке гаса

spot_img
spot_img

Њемачка влада припрема се за могући прекид испорука гаса из Русије. Министар економије Роберт Хабек прогласио је ниво “раног упозорења” плана за ванредне ситуације.

Због руског рата против Украјине и спора с Русијом у вези с плаћањем за испоруке гаса Европи, њемачки министар економије Роберт Хабек (Зелени) прогласио је ниво раног упозорења плана за ванредне ситуације са гасом, пише DW.

“Сигурност снабдијевања загарантована”

Ово служи као мјера предострожности, рекао је Хабек у Берлину.

“Важно је нагласити да је сигурност снабдијевања загарантована”, додао је он, а преноси њемачка агенција дпа.

Према плану за ванредне ситуације, постоје три нивоа кризе. Ниво раног упозорења значи да постоје конкретне, озбиљне и поуздане индикације да може доћи до догађаја који ће вјероватно довести до значајног погоршања ситуације у снабдијевању гасом – и вјероватно довести до активирања алармног или ванредног нивоа.

На нивоу ванредне ситуације, дошло би до значајног поремећаја у снабдијевању гасом. Држава би морала да интервенише како би обезбиједила снабдијевање гасом посебно “заштићених купаца” – то су приватна домаћинства, али и болнице, ватрогасне јединице и полиција.

Проблеми каквих није било од Другог свјетског рата

У случају да се обустави испорука гаса из Русије, њемачка привреда би претрпјела велику штету. Њемачки магазин “Шпигел” у онлајн-издању указује да представници удружења привреде очекују проблеме каквих није било од Другог свјетског рата. Индустрији је за многе процесе неопходан гас: у хемијској индустрији, производњи алуминијума или челика.

“Тренутно нема уских грла у снабдијевању”, рекао је Хабек. “Ипак, морамо повећати мјере предострожности како бисмо били спремни у случају ескалације с руске стране.”

Када је проглашен ниво раног упозорења, окупио се и кризни тим. Тај тим анализира и процјењује ситуацију снабдијевања како би се, ако је потребно, могле предузети даље мјере за повећање сигурности снабдијевања.

“Смањите потрошњу што је више могуће”

Према наводима Хабековог министарства, тренутно је и даље загарантовано снабдијевање свих њемачких потрошача гаса. Ипак, од сада се од сваког потрошача гаса – од привреде, па до приватних домаћинстава, такође тражи да што је више могуће смање потрошњу. Добављачи гаса и оператери гасовода дужни су да редовно процјењују ситуацију за савезну владу. Држава, међутим, још није интервенисала.

Трговци и добављачи гаса, оператери преносних и дистрибутивних система предузимају мјере “базиране на тржишту” за одржавање снабдијевања гасом. Према наводима Министарства, оне подразумијевају и коришћење флексибилности на страни набавке, коришћење складишта гаса и оптимизацију токова оптерећења.

Након што је њемачка влада прогласила ниво раног упозорења, одмах је услиједила реакција на европском тржишту гаса, пише “Шпигел”. Тако је цијена на европском референтном тржишту ТТФ за испоруке у априлу у року од једног минута порасла са 110 на 114 евра по мегават-часу, а током јутра се попела на 123 евра.

Руски предсједник Владимир Путин најавио је прошле недјеље да ц́е Русија испоручивати гас Њемачкој и другим “непријатељским државама” само у замјену за плаћање у рубљама. То би подржало руску валуту, која је због санкција под притсиком. Међутим, група економских лидера Г7, укључујући и Њемачку, као и Европска унија у цјелини, противе се плаћању гаса у рубљама. Хабек је потврдио да би, ако Русија прихвата плаћање увоза гаса само у рубљама, то представљало кршење приватних уговора о снабдијевању, пише DW.

 

 

 

(dw)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img