spot_img
spot_img

Najbolji novinar našeg vremena je platio užasnu cijenu – ali je slobodan

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž prihvatio je američki sporazum o priznanju krivice u zamenu za slobodu i odmah napustio Veliku Britaniju.

Vikiliks je saopštio da je njegov osnivač Džulijan Asanž napustio britanski zatvor u kojem je bio zatvoren 1901. dan. Sud u Londonu pustio je Asanža uz kauciju i istog dana je osnivač Vikiliksa odleteo u Australiju.

Kako se navodi, tužioci u SAD izjavili su da bi on trebalo ove sedmice da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji bi mogao da mu omogući da se vrati kući u Australiju.

Američki tužioci naveli su u sudskim dokumentima da je Asanž pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima američkog Okružnog suda za Severna Marijanska ostrva, preneo je Rojters.

On bi trebalo da bude osuđen na 62 meseca zatvora koji je već odslužio na saslušanju na Sajpanu u sredu u 9:00 po lokalnom vremenu.

Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, što je najveći bezbednosni incident te vrste u američkoj vojnoj istoriji, uz niz diplomatskih depeša.

Asanž je optužen za vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je procurila Čelsi Mening, bivši analitičar američke vojne obaveštajne službe koja je takođe krivično gonjena po Zakonu o špijunaži.

 

 

(sputnikportal.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img