Ministar kasnio tri minuta, opozicija traži ostavku

Japanski ministar zadužen za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, Jošitaka Sakurada, našao se na udaru zbog trominutnog kašnjenja, zbog čega se javno izvinio.

Sakaruda je zakasnio na sastanak u skupštini, pa je morao da se izvini treći put za tri godine.

Opozicija je kašnjenje opisala kao znak nepoštovanja prema funkciji koju obavlja i zatim bojkotovala sastanak budžetske komisije, prenosi BBC.

- Reklama -

Prošle nedjelje je izjavio kako se osjeća iznevjerenim pošto je talentovana japanska plivačica saopštila da ima leukemiju.

“Ona je potencijalni osvajač zlatne medalje na Igrama, sportistkinja od koje imamo velika očekivanja. Stvarno sam razočaran”, rekao je Sakurada.

Nekoliko dana kasnije se izvinio pod pritiskom javnosti.

Prije tri godine Sakurada je žene koje su tokom Drugog svjetskog rata bile prisiljene da pružaju seksualne usluge japanskim vojnicima, nazvao “profesionalnim prostitutkama”.

Sakaruda, inače, obavlja i funkciju ministra za sajber bezbjednost, a prošle godine je izjavio da nikada nije koristio računar i da mu je drago što je uvijek prebacivao taj dio posla saradnicima.

Japanska opozicija je u više navrata tražila da podnese ostavku.

U istraživanju koje je sproveo dnevni list Asahi Šinbun čak 65 odsto ispitanika je reklo da ovaj ministar ne radi dobro, a 13 odsto je zadovoljno Sakuradinim dosadašnjim učinkom, prenosi BBC.

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime