spot_img
spot_img

Loš početak ofanzive – za tri dana osvojena su tri kilometra kvadratna

spot_img
spot_img

Početak ukrajinske ofanzive razočarao je NATO stratege jer su na bojnom polju postignuti simbolični, da ne kažemo potpuno beznačajni rezultati.

Tačnije, ukrajinske snage su za tri dana intenzivnih borbi osvojile samo jednu milju kvadratnu, odnosno tri kilometra kvadratna. Za nedelju dana je osvojeno oko 90 kvadratnih kilometara i nekoliko sela. I taj uspeh je pod znakom pitanja jer mesta koja je napustila, ruska vojska i dalje drži pod minobacačkom i artiljerijskom vatrom. Praktično, Ukrajinci su ušli u ta sela i odmah ih napustili.

Prema rečima Andreja Kovalova, portparola generalštaba oružanih snaga pod komandom Kijeva, jedinice na frontu sa prodrle u dubinu neprijateljske teritorije, od 200 metara do 1,4 kilometra. Prema rečima Kovalova, ukrajinske trupe su nastavile napade na tri glavna pravca – u Donjecku, kod Bahmuta i u Zaporožju.

Na sastanku koji je Vladimir Putin održao u Kremlju sa blogerima, rečeno je da je ruska vojska od početka dejstava izgubila 54 tenka. Prema rečima predsednika Rusije, Ukrajina je izgubila više od 160 tenkova. On je dodao da su gubici snaga pod kontrolom Kijeva, deset puša viši od ruskih i ocenio da će se ukrajinska ofanziva razvijati dalje ali da ona suštinski ništa neće promeniti.

Putin je poručio da je Ukrajina odgovorna za rušenje brane Kahovka. Kako je istakao oštećenja su naneta ukrajinskim bombardovanjem u kojem su korištene američke HIMARS rakete.

U međuvremenu, zapadni mediji su potvrdili autentičnost snimka na kome se vide uništeni američki oklopni transporteri tipa „bredli” i nemački tenkovi „leopard 2”. Spomenuta borbena tehnika je uništena kod mesta Orhiv u Zaporoškoj oblasti. Snimak su napravili ruski vojnici od kojih jedan uzvikuje „slava Rusiji”. Sudeći prema snimcima, Rusi su postavili zamku ukrajinskoj oklopno-mehanizovanoj jedinici i uhvatili je tokom priprema za napad. Ruska artiljerija je preorala teren na kojem su bile skoncentrisane ukrajinske snage. Većina vozila je uništena ili oštećena dok jedan tenk „leopard 2” deluje kao da je ispravan i da ga je posada napustila.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu odlikovao je vojnika koji je uništio američke oklopne transportere i namačke tenkove odrenom „Heroja Rusije”.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke dronova koji napadaju ukrajinska vozila što znači da Rusi sada koriste taktiku neprijatelja sa početka rata. Takođe, Rusi su pojačali upotrebu jurišnih helikoptera čiji cilj je da neutrališu mehanizovane trupe neprijatelja u nastupanju.

 

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img