spot_img
spot_img

Лош почетак офанзиве – за три дана освојена су три километра квадратна

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Почетак украјинске офанзиве разочарао је НАТО стратеге јер су на бојном пољу постигнути симболични, да не кажемо потпуно безначајни резултати.

Тачније, украјинске снаге су за три дана интензивних борби освојиле само једну миљу квадратну, односно три километра квадратна. За недељу дана је освојено око 90 квадратних километара и неколико села. И тај успех је под знаком питања јер места која је напустила, руска војска и даље држи под минобацачком и артиљеријском ватром. Практично, Украјинци су ушли у та села и одмах их напустили.

Према речима Андреја Ковалова, портпарола генералштаба оружаних снага под командом Кијева, јединице на фронту са продрле у дубину непријатељске територије, од 200 метара до 1,4 километра. Према речима Ковалова, украјинске трупе су наставиле нападе на три главна правца – у Доњецку, код Бахмута и у Запорожју.

На састанку који је Владимир Путин одржао у Кремљу са блогерима, речено је да је руска војска од почетка дејстава изгубила 54 тенка. Према речима председника Русије, Украјина је изгубила више од 160 тенкова. Он је додао да су губици снага под контролом Кијева, десет пуша виши од руских и оценио да ће се украјинска офанзива развијати даље али да она суштински ништа неће променити.

Путин је поручио да је Украјина одговорна за рушење бране Каховка. Како је истакао оштећења су нанета украјинским бомбардовањем у којем су кориштене америчке ХИМАРС ракете.

У међувремену, западни медији су потврдили аутентичност снимка на коме се виде уништени амерички оклопни транспортери типа „бредли” и немачки тенкови „леопард 2”. Споменута борбена техника је уништена код места Орхив у Запорошкој области. Снимак су направили руски војници од којих један узвикује „слава Русији”. Судећи према снимцима, Руси су поставили замку украјинској оклопно-механизованој јединици и ухватили је током припрема за напад. Руска артиљерија је преорала терен на којем су биле сконцентрисане украјинске снаге. Већина возила је уништена или оштећена док један тенк „леопард 2” делује као да је исправан и да га је посада напустила.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу одликовао је војника који је уништио америчке оклопне транспортере и намачке тенкове одреном „Хероја Русије”.

Министарство одбране Русије објавило је снимке дронова који нападају украјинска возила што значи да Руси сада користе тактику непријатеља са почетка рата. Такође, Руси су појачали употребу јуришних хеликоптера чији циљ је да неутралишу механизоване трупе непријатеља у наступању.

 

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img