spot_img
spot_img

Kome je smetao ruski vojni bloger

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ubistvo ruskog vojnog izveštača Vladlena Tatarskog skrenulo je pažnju s ukrajinskog ratišta na rusko tlo, gde bi istraga mogla da utvrdi drugi atentat od početka rata u Ukrajini.

Odmah nakon ubistva Tatarskog iz Moskve stižu poruke o atentatu i terorističkom činu Ukrajine uz prećutno ignorisanje relevantnih međunarodnih struktura. Nametnulo se poređenje s onim što se desilo u avgustu prošle godine, kad je ubijena Darja Dugina, ćerka ruskog ideologa Aleksandra Dugina, i kad je Ruska federalna služba bezbednosti (FSB) utvrdila da iza ovog zločina stoji ukrajinska specijalna služba.

Poznati vojni bloger i zagovornik ruskog rata koji je izveštavao s ukrajinskog ratišta, a čije pravo ime je Maksim Fomin, stradao je u kafiću u centru Sankt Peterburga kad je eksplodirala statua u kojoj je bila skrivena bomba. Prve informacije kažu da je statuu (bistu blogera), upakovanu kao poklon, u kafić koji je u vlasništvu šefa plaćeničke grupe „Vagner” Jevgenija Prigožina unela devojka po imenu Darja Trepova. Ona je uhapšena pod sumnjom da je ubila novinara. U nedelju je u kafiću organizovan seminar i tom prilikom, što i snimci na „Telegramu” potvrđuju, Tatarskom je uručena statua vojnika sa šlemom. Nekoliko minuta kasnije statua puna eksera i šrafova, eksplozivne snage koju bi proizvelo 200 grama TNT-a, u smrt je odnela poznatog blogera naklonjenog ruskoj akciji u Ukrajini. Tom prilikom je povređeno najmanje 35 ljudi.

Odmah su krenule spekulacije o tome ko je Tatarskom podmetnuo „trojanskog konja”. Jedna od verzija je da je Kijev orkestrirao napad uz saučesništvo pristalica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. Ruski antiteroristički komitet ističe da su teroristički akt planirale ukrajinske specijalne službe.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da ruski novinari stalno doživljavaju „pretnje represalijama kijevskog režima i njegovih inspiratora koje se sve češće realizuju”, te da su novinari „izloženi pretnjama smrću iz Kijeva uz prećutno ignorisanje relevantnih međunarodnih struktura”, dok se, kako reče Zaharova, protiv njih vodi lov na veštice u zapadnim medijima. Ona je zaključila i da se prećutno ignorisanje relevantnih međunarodnih struktura može tumačiti „ne samo kao pomirljivost, već i kao saučesništvo”.

„Zapanjujuća je reakcija u Kijevu, gde primaoci zapadnih grantova pokazuju neskriveno oduševljenje zbog onoga što se dogodilo”, ukazala je Zaharova i dodala da su profesionalna delatnost Tatarskog i njegova služba otadžbini izazivali mržnju kod kijevskog režima.

Šef „Vagnera”, međutim, ne misli da iza ubistva u kafiću stoji kijevski režim, već pre grupa radikala za koju je, kaže, malo verovatno da ima bilo kakve veze s vladom. Valja istaći i da je Tatarski poslednjih nekoliko meseci aktivno kritikovao rusko Ministarstvo odbrane zbog propusta na frontu, pa je svrstan u medijsku ekipu Prigožina, koji je takođe nezadovoljan komandom ruske vojske i koji često s ukrajinskog ratišta šalje oštre kritike na račun vojnog vrha.

 

 

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img