Kolumna “Zašto mrzim Austriju” izazvala buru

Kolumna urednice portala Vice u Austriji, Aleksandre Stanić pod naslovom “Zašto mrzim Austriju” izazvala je veliku buru u “alpskoj” državi.

Stanićeva se, naime, našla na meti žestoke kampanje mržnje preko društvenih mreža.

Ona je u tekstu, objavljenom na sajtu Vajsa prenijela samo svoja iskustva sa ksenofobijom u Austriji i argumentovala zašto Austriju nikada nije vidjela kao svoju domovinu.

Inače, roditelji Stanićeve imigrirali su u Austriju iz Bosne i Hercegovine, a Aleksandra je u Austriji rođena.

U kolumni je opisala svoje nezadovljstvo austrijskom politikom i kritikovala “prekomjerni patriotizam”.

Napisala je da, kada je neko pita odakle je, kaže da je Bečlijka.

“Dragi Austrijanci, niste ništa doprinijeli tome da se osjećam Austrijankom”, poručila je Stanićeva.

“Ovdje sam rođena, ali i pored toga ovu zemlju nikada neću nazvati domovinom. Austrija je zemlja u kojoj je moja prijateljica iz mladosti N. prestala da bude moja prijateljica, jer njena majka nije željela da se igra sa ‘djetetom strancem’. Austrija je zemlja u kojoj su državni službenici ponizili mog oca, zato što loše govori njemački. Drugi đaci u mojoj školi nisu željeli da im jedan “Čuš” pomaže u ispravljanju domaćih zadataka, iako sam bila najbolja u razredu iz njemačkog i činjenice da je prijedlog došao od nastavnice”, napisala je ona u svom tekstu.

Navela je da su se njeni roditelji doselili 70-tih godina u Austriju, i da je ona rođena u ovoj zemlji, ali da nikada nije pripadala Austriji.

Prema njenom mišljenju Austrija pravi radzor među stanovništvom – na jednoj strani su “mi” i na drugoj “oni drugi”, a političarima odlično polazi za rukom da šire strah od navodnih “stranaca”.

“Ja sada tu mržnju uzvraćam. Mrzim ono što FPO i OVP čini ponosnim na njihovu domovinu. Ja sam od onih ‘drugih’, i kao dijete sam već naučila da me većinsko društvo ne prihvata kao Austrijanku”, ukazuje Stanićeva.

Ukazala je da će njeni roditelji da kažu da je njima Austrija mnogo toga ponudila, ali dodaje da ona ne osjeća nikakvu obavezu za zahvalnost toj zemlji.

“Mržnja koju su Austrijanci ranije imali prema strancima sada je preusmjerena prije svega na muslimane, koji su izloženi rasizmu. Ali i pored toga svaki put kada nešto kritički kažem na račun Austrije dobijam poruke mržnje”, navela je Stanićeva.

“Austrijanci mi pišu da sam ‘jugo-komunistkinja’ koja nema pravo na političkom mišljenje”, dodala je ona.

Istakla je da kada pomisli na Austriju osjeća samo frustraciju i bijes, te je iznijela neprijatan susret sa jednim Austrijancem po imenu “Volfi”, koji joj je, kada je imala svega 12 godina, objasnio da, nebitno koliko dobro govori njemački, nikada neće biti prava Austrijanka.

Preko društvenih mreža izložena je porukama mržnje, a desničarski sajt “unzensuriert.at” u njenom tekstu vidi “blaćenje Austrije”.

Autorka je preko tvitera odgovorila svima koji su krenuli da je blate.

“Dospjela sam na ‘unzensuriert‘. Zašto? Zato što kritikujem rasizam. Vjerovatno ću isključiti mobilni. Desničari pokušavaju žene sa političkim stavom da ućutkaju. Kakav je to pokvareni svijet”, poručila je ona.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime