spot_img
spot_img

Izbori u Rusiji: Putin ubjedljivo vodi, reagovali Zelenski i SAD

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prema prvim preliminarnim podacima ruske Centralne izborne komisije, aktuelni predsjednik Vladimir Putin osvojio je 87,97 odsto glasova na predsjedničkim izborima na osnovu 24,4 odsto prebrojanih glasova birača.

CIK je saopštio da je kandidat za predsjednika Nikolaj Haritonov dobio 3,8 odsto glasova, Leonid Slucki 2,96 odsto, a Vladislav Davankov 3,73 odsto glasova, javila je agencija RIA Novosti.

RIA navodi da je Putinov današnji rezultat na izborima oborio rekord u istoriji moderne Rusije, prenosi Tanjug.

Putin je 2018. godine na izborima osvojio 76,69 odsto glasova, a 2012. 63,6 odsto.

Dmitrij Medvedev je pobijedio 2008. godine sa osvojenih 70,28 odsto glasova, Putin je 2004. pobijedio sa 71,31 odsto, a 2000. sa 52,9 odsto osvojenih glasova.

Reagovali Zelenski i SAD

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da nema legitimiteta u ruskoj “imitaciji izbora”. Naveo je da misli da Putin želi vladati zauvijek.

Komentarišući izlaznu anketu, Zelenski je rekao da “ruski diktator simulira nove izbore”, te da je Putin “bolestan za moći i čini sve da vlada zauvijek”.

“Nema legitimiteta u ovoj imitaciji izbora i ne može ga biti. Ovoj osobi bi se trebalo suditi u Haagu. To je ono što moramo obezbijediti”, rekao je Zelenski, prenosi Index.hr.

Bijela kuća je poručila da izbori u Rusiji “očito nisu bili slobodni, niti pošteni” s obzirom na to kako je Putin zatvorio svoje protivnike i spriječio druge da se takmiče protiv njega.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img