spot_img
spot_img

Холандски суд ослободио Украјинце да би се борили против Русије

spot_img
spot_img

Суд у холандском граду Бреда наложио је раније пуштање на слободу два Украјинца да би могли да се боре против Русије. Украјинци, старости 27 и 29 година, обојица из Луцка на северозападу Украјине, налазе се већ шест месеци у притвору због оптужби за кријумчарење људи.

Они су ухапшени прошлог септембра на јахти пошто су покушали да прокријумчаре групу Албанаца у Велику Британију.

Њихов бранилац је претохдно тражио од суда да их пусти на слободу како би се вратили у Украјину и бранили своју земљу од инвазије.

Суд је одобрио њихово пуштање, наводећи да је „посебна ситуација и озбиљне околности” и да су двојица оптуженика „инсистирала” да иду кући да се боре.

Украјинци су пуштени на слободу уз неколико услова. Не смеју да почине друга кривична дела, морају да се врате у истражни затвор ако то буде захтевао суд и морају да одслуже казну ако им суд ипак изрекне осуђујућу пресуду.

Украјински председник Володимир Зеленски је крајем фебруара ослободио затворенике да би се борили у рату против Русије, пренела је Бета.

Зеленски је тада рекао да ће, према ратном законодавству, Украјинци са правим борбеним искуством бити пуштени из затвора и да ће „моћи да надокнаде своју кривицу” борећи се на највећим жариштима сукоба.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img