spot_img
spot_img

Десничарске странке траже рампу за балканске раднике

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Њемачки Бундестаг ће, на захтјев екстремно десничарски оријентисане Алтернативе за Њемачку, наредне седмице разматрати укидање Правила за западни Балкан, према којем је у Њемачкој могуће запошљавање неквалификоване радне снаге из региона западног Балкана.

Како је саопштено у Бундестагу, ово ће бити први приједлог који ће званично наредне сриједе ова десничарска странка поднијети у Бундестагу, а предвиђено је да приједлог на расправу иде у првом читању.

У Служби за односе с јавношћу Бундестага истичу да ће назив тачке на захтјев АФД-а бити “Домаћа радна снага на првом мјесту – укинути продужење Правила за западни Балкан”, те наводе да ће за расправу бити омогућено пола сата, након чега ће приједлог бити упућен у парламентарне радне одборе.

Иначе, Њемачка је усвојила продужење овог правила, али под условом да се запослење нуди у оним областима у којима није могуће пронаћи одговарајућу радну снагу из Њемачке или неке од земаља ЕУ. Како би особа са западног Балкана могла добити радну дозволу, прво њемачка Агенција за рад мора издати потврду да за тражено радно мјесто не постоји адекватна домаћа или европска радна снага.

Осим тога, у продужењу правила уведена је квота од максимално 25.000 радника годишње са цијелог западног Балкана, тако да је тешко очекивати да ће иницијатива АФД-а бити усвојена.

Што се тиче продужења овог правила, оно је почело да вриједи од 1. јануара ове године, међутим због вируса корона још није могуће пријављивање, што је за “Независне новине” потврђено и из Амбасаде Њемачке у Сарајеву, те су нас упутили на њихову интернет страницу.

“Термини за подношење захтјева за визу према продуженом Правилу за западни Балкан ће бити доступни чим буду укинуте мјере ограничења уласка у Њемачку због пандемије и чим одговарајуће визе поново буду могле бити издате”, стоји на сајту Амбасаде Њемачке.

Како су ових дана објављивали њемачки медији, а о томе смо већ писали и раније када се у Њемачкој водила дебата о овом правилу, пословна заједница у овој земљи притишће власти не да отежају, као што то тражи АФД, него напротив – да олакшају довођење радне снаге са западног Балкана. Они, наиме, тврде да су читави сектори њемачке индустрије, попут грађевинског сектора или угоститељства, угрожени јер нема довољно њемачких и европских радника. Пословна заједница је била незадовољна увођењем квоте од 25.000 радника и захтијевали су да се она укине. Неколико њемачких покрајина је, чак, у Бундесрату у октобру прошле године поднијело приједлог да се квота укине, међутим он није добио већину јер је владајућа коалиција у Њемачкој сматрала да је увођењем квота и задржавањем преференце за домаће и европске раднике усвојено најбоље рјешење.

Иначе, како сазнају “Независне”, Њемачка жели направити баланс између потреба домаће привреде и интереса Европе да западни Балкан буде економски јачи, како би људи остајали на том простору и на тај начин доприносили европској безбједности.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img