Дан побједе у Москви: Зашто је читав свијет гледао војну параду - nula49.com
spot_img
spot_img

Дан побједе у Москви: Зашто је читав свијет гледао војну параду

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Почасна парада у част 78. годишњице Победе у Великом отаџбинском рату данас је традиционално одржана у Москви, на главном Црвеном тргу престонице.

Председник Русије и врховни командант Владимир Путин је, као и раније, био домаћин параде на којој су осим војника и полазника различитих војних школа, присуствовали и ветерани и њихови наследници, али и они који се данас за Русију боре у Специјалној војној операцији у Украјини. Паради су присуствовала и истакнута војна лица, министар одбране Сергеј Шојгу, али и лидери земаља Заједнице независних држава.

Свечана церемонија почела је, по плану, тачно у 10 часова по московском времену, односно, у 9 часова по средњеевропском времену, у пратњи традиционалног звона и добро познатих усклика: “Пажња! Говори Москва!”

Војници почасне гарде изнели су заставу Руске Федерације и заставу победе у Другом светском рату, подсећајући да је пре 78 година, у пролеће 1945. године, захваљујући храбром нападу Црвене армије освојен главни град нацистичке Немачке, Берлин, и тиме – макар на неко време како ће се касније испоставити – стављена тачка на нацизам у Европи.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу поздравио је полазнике различитих војних академија. Након обиласка парадних јединица, министар се упутио према председнику Русије и поднео му извештај о припремљеној војној паради.

Након тога, уследио је говор председника Русије Владимира Путина.

Председник је целом народу честитао велики празник, Дан победе, и истакао да је и данас, баш као и пре, руска држава суочена са великим изазовима, те да је отаџбину поново потребно бранити. Он је објаснио да један одређени број земаља у свету данас поново жели да уништи Русију и да себично наметне своја начела остатку света, пропагирајући у исто време идеје насиља и уништавајући породичне вредности.

“За нас у Русији сећање на браниоце отаџбине је свето, ми то чувамо у срцима. Одајемо признање свим учесницима покрета отпора који су се храбро борили против нацизма, борцима савезничких армија САД, Велике Британије и других држава. Сећамо се и поштујемо подвиг бораца Кине у борби против јапанског милитаризма”.

Ипак, један део света, како је казао, чини се да је заборавио на страхоте које су се десиле током Другог светског рата, када се једна страна одлучила за “безумне претензије на светску доминацију”.

“Свет као да заборавља на сво страдање из тог периода, као и на то ко је сломио то монструозно, тотално зло и ко није жалио своје животе за ослобођење народа Европе. Због тога смо сви ми данас сведоци уништавања совјетских споменика у разним земљама”, рекао је Путин.

Управо ове земље припремале су нов напад на Русију, окупивши око себе “неонацистичку поган из читавог света” у жељи да тако пониште све оно што је било постигнуто након Другог светског рата.

“Прекомерне амбиције, охолост и осећај да им је све дозвољено неизбежно доводе до трагедија. Управо је то разлог катастрофе коју сада доживљава украјински народ”, објаснио је Путин.

Ипак, он је оптимистично нагласио да се свет креће ка мултиполарности и једном праведнијем свету. Поновио је да “данас нема важнијег посла” од онога на фронту где они који су “под ватром” обезбеђују сигурност отаџбине.

“Од вас зависи будућност наше државности и нашег народа”, поручио је лидер, додавши да се цео народ данас моли за све оне који бране Русију, а тако и њихове породице.

“Поздрављам вас, пријатељи! Нема у свету ништа јаче од наше љубави према отаџбини. За Русију! За наше одважне Оружане снаге! За победу! Ура!”, закључио је Путин.

На овогодишњој паради учествовало је више од 8.000 војника, од којих се 530 данас боре у оквиру Специјалне војне операције.

Након церемоније, председник Русије је положио цвеће на Гроб незнаног јунака у Александровском парку.

 

 

 

(rt.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img