spot_img
spot_img

Dan pobjede u Moskvi: Zašto je čitav svijet gledao vojnu paradu

Published:

spot_img

Počasna parada u čast 78. godišnjice Pobede u Velikom otadžbinskom ratu danas je tradicionalno održana u Moskvi, na glavnom Crvenom trgu prestonice.

Predsednik Rusije i vrhovni komandant Vladimir Putin je, kao i ranije, bio domaćin parade na kojoj su osim vojnika i polaznika različitih vojnih škola, prisustvovali i veterani i njihovi naslednici, ali i oni koji se danas za Rusiju bore u Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Paradi su prisustvovala i istaknuta vojna lica, ministar odbrane Sergej Šojgu, ali i lideri zemalja Zajednice nezavisnih država.

Svečana ceremonija počela je, po planu, tačno u 10 časova po moskovskom vremenu, odnosno, u 9 časova po srednjeevropskom vremenu, u pratnji tradicionalnog zvona i dobro poznatih usklika: “Pažnja! Govori Moskva!”

Vojnici počasne garde izneli su zastavu Ruske Federacije i zastavu pobede u Drugom svetskom ratu, podsećajući da je pre 78 godina, u proleće 1945. godine, zahvaljujući hrabrom napadu Crvene armije osvojen glavni grad nacističke Nemačke, Berlin, i time – makar na neko vreme kako će se kasnije ispostaviti – stavljena tačka na nacizam u Evropi.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu pozdravio je polaznike različitih vojnih akademija. Nakon obilaska paradnih jedinica, ministar se uputio prema predsedniku Rusije i podneo mu izveštaj o pripremljenoj vojnoj paradi.

Nakon toga, usledio je govor predsednika Rusije Vladimira Putina.

Predsednik je celom narodu čestitao veliki praznik, Dan pobede, i istakao da je i danas, baš kao i pre, ruska država suočena sa velikim izazovima, te da je otadžbinu ponovo potrebno braniti. On je objasnio da jedan određeni broj zemalja u svetu danas ponovo želi da uništi Rusiju i da sebično nametne svoja načela ostatku sveta, propagirajući u isto vreme ideje nasilja i uništavajući porodične vrednosti.

“Za nas u Rusiji sećanje na branioce otadžbine je sveto, mi to čuvamo u srcima. Odajemo priznanje svim učesnicima pokreta otpora koji su se hrabro borili protiv nacizma, borcima savezničkih armija SAD, Velike Britanije i drugih država. Sećamo se i poštujemo podvig boraca Kine u borbi protiv japanskog militarizma”.

Ipak, jedan deo sveta, kako je kazao, čini se da je zaboravio na strahote koje su se desile tokom Drugog svetskog rata, kada se jedna strana odlučila za “bezumne pretenzije na svetsku dominaciju”.

“Svet kao da zaboravlja na svo stradanje iz tog perioda, kao i na to ko je slomio to monstruozno, totalno zlo i ko nije žalio svoje živote za oslobođenje naroda Evrope. Zbog toga smo svi mi danas svedoci uništavanja sovjetskih spomenika u raznim zemljama”, rekao je Putin.

Upravo ove zemlje pripremale su nov napad na Rusiju, okupivši oko sebe “neonacističku pogan iz čitavog sveta” u želji da tako ponište sve ono što je bilo postignuto nakon Drugog svetskog rata.

“Prekomerne ambicije, oholost i osećaj da im je sve dozvoljeno neizbežno dovode do tragedija. Upravo je to razlog katastrofe koju sada doživljava ukrajinski narod”, objasnio je Putin.

Ipak, on je optimistično naglasio da se svet kreće ka multipolarnosti i jednom pravednijem svetu. Ponovio je da “danas nema važnijeg posla” od onoga na frontu gde oni koji su “pod vatrom” obezbeđuju sigurnost otadžbine.

“Od vas zavisi budućnost naše državnosti i našeg naroda”, poručio je lider, dodavši da se ceo narod danas moli za sve one koji brane Rusiju, a tako i njihove porodice.

“Pozdravljam vas, prijatelji! Nema u svetu ništa jače od naše ljubavi prema otadžbini. Za Rusiju! Za naše odvažne Oružane snage! Za pobedu! Ura!”, zaključio je Putin.

Na ovogodišnjoj paradi učestvovalo je više od 8.000 vojnika, od kojih se 530 danas bore u okviru Specijalne vojne operacije.

Nakon ceremonije, predsednik Rusije je položio cveće na Grob neznanog junaka u Aleksandrovskom parku.

 

 

 

(rt.rs)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img