spot_img
spot_img

Zašto NATO pojačava trupe na KiM i u BiH i dovlači teško naoružanje

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prema podacima sa sajta „flightradar24“ nebom iznad BiH špartaju špijunski avioni. Najčešći je „Bombardier Challenger 650 ARTEMIS”, avion koji je po konstrukciji klasičan putnički avion, ali je maksimalno opremljen za strateško izviđanje teritorija.

Prema putanjama leta iznad pograničnih delova Bugarske i Rumunije prema Srbiji, čini se da je namena ovih aviona izviđanje prostora Srbije. Letovi s Jadranskog mora preko Crne Gore i Kosova i Metohije, govore da je u pitanju isti zadatak, zaključuje ovaj ekspertski sajt.

Inače, ovi avioni su korišćeni i za ISR misije izviđanja u Ukrajini u sklopu NATO snaga.

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu i zapovednik evropske komande američke vojske Kristofer Kavoli izjavio je da je NATO doneo odluku da pojača rezervne snage unutar misije na Kosovu i Metohiji (KFOR) i u Bosni i Hercegovini (Misija EUFOR Altea).

„Nakon što smo uradili kompletnu reviziju KFOR-a došli smo do zaključka da nam treba, ne samo više snaga, nego i jače snage. Ovaj proces je u toku. Dovešćemo više teške opreme na teren, kao i više ljudi”, naveo je Kavoli u saslušanju pred Komitetom za oružane snage američkog Senata, koje je održano 11. aprila.

On je dodao da su pokrenute bar dve fokusirane misije sa ciljem prikupljanja više informacija i boljeg razumevanja dešavanja na KiM i u BiH.

Kavoli je ocenio da etničke tenzije u Bosni i Hercegovini takođe imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana.

Napomenuo je da aktivnosti Rusije na, kako je naveo, podsticanju napetosti između etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj da oslabe zemlju i spreče produbljivanje veza sa EU i NATO-om.

„Etno-nacionalistička politika sprečava Bosnu i Hercegovinu da usvoji preko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unapredile njene evroatlantske integracije”, istakao je američki general.

Dodao je da Republika Srpska nastoji da oslabi državnu vlast i odnose BiH sa EU i NATO-om, održavajući bliske veze s Rusijom.

„Važno je prepoznati da se i druge stvari događaju u Evropi koje nisu dobre za nacionalne interese SAD. Takođe, nisu nepovezane s ratom u Ukrajini. Prvo što smo uradili je što smo odlučili uraditi nešto unutar NATO po pitanju rezervnih snaga – naveo je Kavoli.

„Odvezujemo veze između rezervnih snaga za EU, misiju Altea u BiH i misiju KFOR. To je bila ekonomija koju sebi više nismo mogli priuštiti. Da delimo strateške snage na tom području. Posebno velikodušna po ovom pitanju je bila Francuska i ovim putem im se zahvaljujem”, zaključio je Kavoli.

„Francuska je stavila bataljon u operativno stanje. Ovi dana su tenzije značajno veće. Pokrenuli smo barem dve fokusirane misije kako bismo povećali prikupljanje informacija da bismo što bolje razumeli šta se događa u obe te zemlje – dodao je Kavoli.

U svojoj izjavi je rekao da etničke tenzije u BiH takođe imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region zapadnog Balkana. A nije ni Rusiju ostavio bez komentara:

„Aktivnosti Rusije na podsticanju napetosti između etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj da oslabe zemlju i spreče produbljivanje veza sa EU i NATO. Etnonacionalistička politika sprečava BiH da usvoji preko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unaprijedile njene evroatlantske integracije. Većinski srpski entitet u BiH, Republika Srpska, nastoji da oslabi državne vlasti i oslabi odnose sa EU i NATO, istovremeno održavajući bliske veze s Rusijom – istakao je Kavoli.

Trupe Strateških rezervnih snaga (SRF) EUFOR-a su već u Bosni i Hercegovini, a sada je stigla i njihova teška vojna oprema. Uskoro će vršiti patrole širom BiH sa pripadnicima Oružanih snaga BiH. Sve to „dosoljava” inače napetu situaciju. Pitanje – čemu sve to vodi, za sada nema jasan odgovor ali sigurno unosi zebnju.

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img